Zingiber officinale yani zencefil Zingiberaceae familyasındandır. Anavatanı Hindistan olmakla birlikte Güneydoğu Asya'da kültürü yapılmkatadır. Bitkinin drog olarak toprak altı rhizomları kullanılmaktadır. yapısındaki gingeroller ve şogoollerin bir çok etkisi bulunmaktadır. Daha çok kış aylarında tükettiğimiz zencefilin bakın nasıl etkileri varmış:
-Taşıt tutmalarında ve kemoterapiden kaynaklı post operatif bulantı kusmalarda antiemetik (bulantı kesici) olarak kullanılır.Hamilelikteki bulantı kusmalarda kullanımı sakıncalıdır.
-Doza ve kullanıma bağlı olarak gastrik kasılmayı artırdığı,pozitif inotrop (kalp kasının kasılmasını artırdığı) etki, tükrük ve mide salgısını artırdığı, bağırsak kaslarının hareketliliğini artırdığı ve peristaltizmi aktive ederler.
!Kas aktivasyonundan dolayı Hamilelikte kullanımı düşük tehtidi açısından Kontrendikedir!
-Sindirim sistemi uyarıcısı , rahatlatıcı, stomaşik, tonik ve dijestan olarak özellikle iştahsızlıkta ve sindirim bozukluklarında kullanılır.
-Gingerollerce zengin sulu etanollü zencefil rizomu ekstreleri Gram(+) ve Gram (-) bakteriler üzerinde etkili olduğu ancak ısı uygulanarak hazırlanan ekstrelerde etkinin ortadan kalktığı görülmüştür.
-Gingeroller COX1 enzimini inhibe ederek enflamasyonda rol almaktadır.
!!Ancak tromboxan sentezini inhibe ettiğinden Hemoraji (kanama) riski bulunan kişilerde kontrendikedir.
Soğuk algınlıklarında üst solunum yolu rahatsızlıklarında ekspektoran olarak kullanılır. taze olarak tüketilmesi önerilir. terletici ve immuno stimulan (bağışıklığı güçlendirici) etkisi de bulunmaktadır.
ÜLKÜ ALKO
İ.Ü. Eczacılık Fak. Yard.Doç. Tuğba Şerbetçi'nin dökümanlarından yararlanılmıştır.
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM