"Özellikle diyaliz, kanser ve astım hastaları için büyük sıkıntı var. İlaçları pahalı ve zor bulunuyor" dedi.
İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nde gerçekleştirilen "Yeryüzünde eczacı olmak" panelinde konuşan Karabacak, Suriye'de bir süredir iç savaşın devam ettiğini ifade ederek, savaşta eczacı olabilmeyi de panelde anlatacaklarını söyledi.
Suriye için "savaş" teriminin kullanıldığını ancak burada halkın özgürlük talepleri bulunduğunu, buna karşın rejimin sert tepkileri olduğunu anlatan Karabacak, Suriye'de savaşın ilk dönemlerinde göçlerin Lübnan'a olduğunu, bu yüzden ilk olarak oraya sağlık merkezi kurduklarını dile getirdi.
Karabacak, Suriye'ye ilk olarak Türkiye'den bir ilaç firmasının yaptığı 8 milyon liralık ilaç bağışını Lübnan üzerinden ulaştırdıklarını kaydederek, daha sonra olayların yayılarak Türkiye sınırına dayandığını, ülkenin mülteci kabul etmeye başlamasından sonra çalışmalarını Türkiye-Suriye sınırında yoğunlaştırdıklarını aktardı.
Suriye için doktorların başka hiçbir şeye ihtiyaç duymadan ameliyat yapabilme olanağına sahip oldukları ameliyat çantaları hazırladıklarını ve bunlardan 35'ini Suriye'ye ulaştırdıklarını bildiren Karabacak, "Lazkiye'de Türkmen Dağı'nda bir Yeryüzü Doktorları Eczanesi kurduk. Oraya sürekli ilaç takviyesi yapıyoruz. Ücretsiz muayene yapılıyor ve ilaçlar ücretsiz dağıtılıyor. Kurduğumuz sağlık merkezinde yine Suriyelilere sağlık hizmeti veriyoruz. 'Bir çanta bir hayat' kampanyasıyla içinde ilk yardım malzemesi yer alan çantaları hazırlayıp Suriye'ye gönderdik. Bu kapsamda gönderilen çanta sayısı 20 bin" diye konuştu.
Karabacak, şöyle devam etti:
"Suriye'de ilaç açısından en çok sıkıntı, kronik hastalıklarda. Özellikle diyaliz, kanser ve astım hastaları için büyük sıkıntı var. İlaçları pahalı ve zor bulunuyor. Özellikle diyaliz, kanser ve astım hastaları için büyük sıkıntı var. İlaçları pahalı ve zor bulunuyor. Her türlü ilaca ihtiyaç var ama sıralama yapılırsa, pahalı ve kronik ilaçlar en çok ihtiyaç duyduklarımız. Antibiyotik tarzı şeyler bağış yoluyla bir nebze de olsa geliyor."
Suriye gibi Orta Afrika'da da ilaç açısından sıkıntı olduğuna işaret eden Karabacak, bağış yapmak isteyenlere ve ilaç firmalarına bu konuda harekete geçmeleri için çağrıda bulundu.
- "10 yılda 39 milyon liralık ilacı, ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık"
Yeryüzü Doktorları Yönetim Kurulu Üyesi Murat Akbıyık ise 2000 yılında İngiltere'de kurulan ve 2004'te Türkiye'de şubesi açılan Yeryüzü Doktorları'nın, yaklaşık 10 yıldır sağlık alanında ihtiyaç sahibi her ülkeye koştuğunu söyledi.
Türkiye şubesi olarak bugüne kadar 35 ülkeye gönüllülerini götürdüklerini ifade eden Akbıyık, 3 bine yakın gönüllü üyeleri bulunduğunu dile getirdi. Akbıyık, gönüllüler arasında hekimlerin yanı sıra eczacıların da bulunduğunu belirterek, panelin Yeryüzü Doktorları içinde eczacıların neler yapabileceğini anlatmak için düzenlendiğinin altını çizdi.
Akbıyık, "Türkiye şubesi olarak bugüne kadar ulaşan 39 milyon liralık ilaç ve medikal malzemeyi, ihtiyaç duyulan 35 ülkeye ulaştırdık. Bunun 32,5 milyon lira gibi büyük kısmı ilaç, diğer kısımları ise medikal malzeme. Bu ürünler, bize bağış aracılığıyla geliyor. İlaç firmalarından, depolarından, eczacı dostlarımızdan gelen bu emanetleri, bölgelere ulaştırıyoruz" şeklinde konuştu.
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM