Meyveler sonbahar başlarında taze olarak yendiğinde laksatiftir. Dolayısıyla diyare durumlarında kontrendikedir. Fakat drog içeriğindeki %7 oranındaki tanenlerden dolayı antidiyareiktir. Bazen diyare durumlarında kurutulmuş meyvelerinin çiğnenmesi önerilmektedir. Bu şekilde kullanımı da etkindir. Çünkü meyvelerin selüloz kısmı da bu etkide rol alır. Ancak meyvenin kabuğu ve özellikle çekirdekleri hassaslaşmış bağırsak çeperinde tahrişe neden olabilir. Yaprakları ise antidiyabetiktir.
Yaban mersini ayrıca güçlü bir antioksidandır. Katarakt ve gece zayıf görme durumlarında kullanımı da yaygınlaşmaktadır.
Yaban mersini antosiyanosit ve tanen içerir. Antosiyanosit vücuttaki kan dolaşımını düzenlerken kılcal damarlardaki kan akışını da iyileştirerek gözler üzerindeki etkisini gösterir.
Yaban mersini üzerinde yapılmış pek çok araştırma mevcuttur. Vermont Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada yaban mersininin içerdiği pterostilbenes adlı maddenin pankreas kanseri hücrelerinin ölümünü sağladığı tespit edilmiştir. İngiltere’de yapılan araştırmaya göre yaban mersini diğer mor mavi renkli meyveler içinde en çok antioksidan içeren meyve olarak tespit edilmiştir. Montreal Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde fareler üzerine yapılan araştırmada yaban mersininin şeker hastalığı üzerinde belirgin etkisi ortaya konmuştur.
Ayşe Esra GÜLER
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM