SGK, 15 liranın altında satılan ve firmaların ‘maliyeti karşılamıyor’ diye piyasadan çekmeye başladığı ilaçlara müdahale etti.
Hastaların eczanelerde bulmakta zorlandığı kalp, kanser, tansiyon ilacı gibi 800 kalemde indirimler kaldırıldı. 10 gün içinde hayata geçirilecek düzenlemeyle vatandaşın ucuz ilaç çilesinin son bulması planlanıyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), indirimlerle 15 liranın altına inen ve firmaların ‘maliyeti karşılamıyor' diye yavaş yavaş piyasadan çektiği hayatî ilaçlara müdahale etti. Birçoğu 5 liranın altında olan kalp, kanser, tansiyon, tiroit ilacı ve antibiyotiğin de aralarında bulunduğu 800 kalemde, yüzde 40'ın üstüne çıkan indirim oranları ‘0'a kadar düşürüldü. 300 milyon liralık önlem paketi, 10 gün içinde SGK tarafından hayata geçirilecek. Bu ilaçların fiyatları önümüzdeki günlerde artırılacak. Şu ana kadar, düşük fiyatlı 200'e yakın ilacın piyasadan çekildiği ifade ediliyor.
Binlerce insanın kullandığı kalp ilacı ‘Digoxin’ (1,54 lira), tiriod hastalarının kullanmak zorunda olduğu ‘ltiroksin (4,88 lira), Tefor (3,32 lira), Levotiron (4,88 lira) ve Euthrox (1,83 lira) ile bazı dilaltı tansiyon ilaçları ile antibiyotiklerin önlem alınmazsa piyasadan çekilme riski bulunuyor. İsmini açıklamayan bir SGKyetkilisi, “1,5 liraya satılan bir ilacı, bin lira da versek bulunamayacak konuma gelebiliriz.” diyor. Geçtiğimiz aylarda 200 bin lösemi hastasının kullanmak zorunda olduğu 8 liralık ‘Prinethol’ isimli temel kanser ilacı, aynı sebeple uzun süre bulunamamıştı.
SGK yetkilileri, düzenlemedeki amacı ‘temel tedaviyi sunan ilaçların piyasada kalmasını sağlamak’ olarak açıklıyor. Bir yetkili, “Firmalar bu ilaçları getirtmek istemiyor. İlaçların tanıtımı da yapılmıyor. Doğal olarak pahalı ilaçların bilinirliği artıyor. Bu da ülke ekonomisi için zarar.” diyor. SGK’nın, Sağlıkta Uygulama Tebliği’ne koyacağı indirimler, 3 kategoride yapılacak. Fiyatı 5 liranın altında olan ilaçlarda Kamu Kurum İskonto oranı yüzde 4’ten sıfıra indirilecek. 5-10 lira arasında satılan ilaçların jeneriğinin olup olmaması durumuna göre yüzde 41’den olan iskonto oranı, yüzde 20’ye kadar düşürülecek. Bu kategoride yer alan ve 20 yıl üzeri piyasada bulunan ilaçlarda ise bu oran yüzde 11’den yüzde 7’ye indirilecek. 10-15 lira arası ilaçlarda ise indirim sadece 20 yıldan fazla piyasada bulunan ilaçlara yapılacak. Devlet bu ilaçlarda yüzde 28 olan iskonto hakkını yüzde 21’e indirecek. Söz konusu karar, geçtiğimiz günlerde Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığındaki Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda alındı.
2013 yılı için ilaca 15 milyar 640 milyon lira bütçe ayrıldı. Son üç yılda ilaç için ayrılan 46 milyar 800 milyonluk genel bütçenin 2012’nin sonu itibarıyla 46 milyarda kalması yeni bütçenin belirlenmesinde etkili oldu. 2012 yıl sonu itibarıyla ilaca 14 milyar 800 milyon lira ayıran devlet, bütçe açılmadığı için bu rakamı 840 milyon lira artırmış oldu. Bütçe aşılmadığı için her sene ekim-kasım ayında SGK tarafından gerçekleştirilen ilaçtaki mecburi indirimler de bu sene yapılmadı.
TEB: Düzenleme olumlu ama yeterli değil
Türk Eczacılar Birliği Genel Sekreteri Harun Kızılay, düzenlemenin olumlu ama yeterli olmadığını dile getirdi. Eczacının cirosunda bu süreçte yıllık 50 milyon liralık artış yaşayacağını söyleyen Kızılay, “Fakat 15 lira üzeri 50 ilaçta eczacının zararları devam ediyor. SGK bizim üzerimizden bu ilaçlardan indirim yapıyor. Fakat firmalar yapılan indirimler sonucunda bizde oluşan zararı karşılamıyor. Buna kamu sessiz kalıyor.” dedi. Diğer yandan ilaç sektörü de yeni süreçte 250 milyon liralık ek kazanç elde edecek.
Zaman Gazetesi / Çağlar Avcı