Beta glukan yulaf ve ekmek mayasından elde edilen polisakkarit yapısında bir moleküldür. Beta glukan hiç maya içermediği ve çok düşük protein seviyesine sahip olduğu için hipoalerjenik olarak kabul edilir.
Yulaftaki beta-glukanlar suda çözülme özelliklerinden dolayı beslenmede çözünür lif desteği olarak önemli rol oynarlar. Özellikle, kolesterol ve kan şekerini de olumlu etkileyerek kalp-damar sağlığını korumaya yardımcı olurlar.
Suda çözünmeyen ve ekmek mayası veya mantarlardan elde edilen beta-glukanlar ise suda çözünmeyen yapıdadır ve bağışıklık sistemi üzerinde etkileri söz konusudur. Beta glukanların beyaz kan hücreleri üzerine etki ettiği düşünülmektedir. Beta glukanın aktive ettiği makrofajlar ve nötrofiller, tümör hücrelerini tanıyarak, bunların yok edilmesine yardımcı olur, pksidatif hasar sonucu oluşan hücre artıklarını ortadan kaldırır. Ayrıca insan vücudunda sayıca çok olan nötrofillerin enfeksiyon bölgesine göçünü hızlandırır. Hopkins Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar, beta glukanın bu özelliğini kanıtlayıcı sonuçlar ortaya koymuştur.
Beta glukan, yukarıda da bahsettiğimiz gibi yulafta da bulunmaktadır ve yulafın kolesterol düşürücü etkisinde rol oynamaktadır.
Bunların yanı sıra beta 1,3 glukan virüs, bakteri, parazit, mantar gibi organizmaların vücuttan atılmasına yardımcı olur. Ayrıca güçlü antioksidan etkisiyle serbest radikalleri nötralize eder.
Sonbaharın kendini göstermeye başladığı şu günlerde, bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için tercih edilebilecek bir besin takviyesi olacaktır. Ülkemizde de beta glukan içeren ticari preparatlar mevcuttur.
Ayşe Esra GÜLER
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM