Sabit yağlar uçucu yağların aksine uygulandıkları yerden uzaklaşma eğiliminde değildirler. Diğer bir şekilde trigliseridler olarak adlandırılırlar.
Bitkisel sabit yağların katı ve sıvı oluşunu doymuşluk ve doymamışlıkları belirler. Sıvı yağlar sağlık açısından daha öncelikle tercih edilir. Ayrıca içerdiği yağ asitleri de kalite açısından önemlidir.
Sabit yağların bileşiminde esansiyel yağların yer almasını, bu yağların önemini arttırmaktadır. Vücutta üretilmeyen ve dışarıdan alınmak zorunda olan bu esansiyel yağ asitlerinin başlıcaları Omega-3 ve Omega-6’dır.
Yağların eldesi sırasında uygulanan eksraksiyon yöntemi gibi ısıl işlem veya kimyasalların kullanıldığı durumlarda, sağlık için önemli yağ asitlerinin beraberinde bulunan, yağda çözünen vitaminler ve değerli yan ürünlerin yapıları bozulmaktadır.
Soğuk presleme gibi doğal yöntemlerle elde edilen yağlarda ise yağ verimi düşüktür. Ancak tohumun içerdiği vitamin ve diğer değerli yan ürünler de yapıları bozunmadan yağa geçebilmektedir.
Birçok yağın soğuk pres yöntemiyle elde edilmiş olması önemlidir. Muhtevanın muhafazasında bu durum göz önünde bulundurulmalıdır. Sağlıklı beslenmenin ön plana çıktığı durumlarda soğuk pres yöntemi ile elde edilmiş yağlar her zaman için tercih edilmelidir.
Ayşe Esra GÜLER
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM