Sosyal güvenlik harcamalarının en önemli kısmını sağlık harcamaları oluşturuyor. Ekonomi yönetimi bu hafta üç yeni konuda EKK'ya sunum yapacak.
Ekonomi yönetiminin bu haftaki gündeminde 3 kritik sağlık kararı var. Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na sorulacak 3 kritik karardan biri dişte özelden hizmet alınması. 1 milyar TL’lik maliyet hesaplanan özelden diş hizmetiyle ilgili olarak, EKK’ya “Kararı siz verin” denilecek. Bir diğer kritik karar ise üniversite hastaneleriyle ilgili. Artık iyice darboğaza giren üniversite hastanelerinin rahatlatılması için, bu hastanelerin de globalbütçeye alınması öngörüldü. Böylece üniversite hastanelerininödemeleri yaklaşık 90 gün önceye çekilmiş olacak. İlaç bütçeside kurulda gündeme gelecek, sektörün rahatsızlıklarıaktarılacak ve “Gelecek yıl ilaca ne kadar bütçe ayıralım” sorusu yöneltilecek.
Sosyal güvenlik harcamalarının önemli bir kısmını sağlıkharcamaları oluşturuyor. Ekonomi Koordinasyon Kurulu 3 önemli konuda kritik kararlar alacak. Kararların ilkini, dişte özel sektörden hizmet alınması oluşturuyor. Bir süredir tartışılan konuyla ilgili olarak maliyet hesabı çıkarıldı. Yaklaşık 1 milyar TL’lik fatura için, ekonomiyönetimine “Ne yapalım, stratejimiz ne olsun” sorusu yöneltilecek.
Üniversite hastanelerine 90 gün önce ödeme
Bir diğer önemli düzenleme ise, üniversite hastaneleriyle ilgili olacak. Uzunsüredir darboğaz yaşayan üniversite hastaneleriyle ilgili olarak globalbütçe uygulaması söz konusu olacak. Bu da, üniversite hastanelerine Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden yapılacak olan ödemelerin yaklaşık 90 gün öne çekilmesini içeriyor ve üniversite hastanelerini bir miktarrahatlatması öngörülüyor. Ancak üniversite hastanelerinin yaptıkları eğitimçalışmalarına bağlı olarak bütçeden ayrı bir ödenekle desteklenmesi önerisi de gündeme getirilecek.
EKK’da masaya yatırılacak bir diğer konu da, ilaç ödemeleri olacak. Birsüredir tartışılan ilaç ödemeleri için, ekonomi yönetiminden 2013 yılına dair bir öngörü istenecek. Ekonomi yönetiminin belirlediği rakam çerçevesinde ise, ilaçta yeni ödeme sistemine çalışılacak. Bu konuda alternatifli bir çalışmanın yürütüldüğü biliniyor. Uygulanan iskonto sistemi, ilaç sektörünün tepkisini topluyor ve iskonto dönemlerinde bazı ilaçların piyasada bulunamama sorununu da beraberinde getiriyor. Bir süredir ilaçtaödeme sisteminin değiştirilmesi çalışmaları sürdürülüyor. Ekonomiyönetiminin ilaç için 2013’te ayrılacak bütçeyi belirlemesinin ardından; yeniödeme sisteminin netleşmesi bekleniyor.
Hacer Boyacıoğlu/ radikal