NY Times’tan Çeviri,
İsveçli kadınlar üzerinde yapılan büyük bir araştırmaya göre düşük karbonhidrat-yüksek protein nitelikli diyetler kardiyovasküler problemlerin yaşanma riskini arttırıyor. 30 ila 49 yaş arası 43.396 kadında yapılan araştırma BMJ dergisinde yayımlandı.
Karbonhidrat ve protein oranlarını değiştirerek oluşturulan bir ölçek kullanıldı. İncelenen kişilerde 1.270 kişide kardiyak sorunlar tespit edildi. Bunlardan birçoğunun iskemik kalp sorunları olduğu anlaşıldı. Çeşitli risk faktörleri kontrol edildikten sonra, araştırmacılar tarafından, ölçekte her 2 puan artış için kardiyovasküler olaylarda yüzde 5 artış olduğu bulundu.
Daha önceki çalışmalar farklı sonuçlarla neticelendi. 2006 Hemşire Sağlığı Araştırmasında düşük karbonhidratlı diyetlerde kardiyovasküler mortalitede artış gösterdiği ortaya kondu, ancak çalışma istatistiksel olarak anlamlı değildi.
Athens Üniversitesi’nden Epidemiyoloji Profesörü Dr. Pagona Lagiou, “Vücut ağırlığı kontrol etmek isteyenler için, fiziksel aktiviteyi artırmalarını ve porsiyon boyutlarını azaltmalarını denemeyi öneririm” dedi.
Çeviri: Ayşe Esra GÜLER
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM