Prostat kanseri; erken teşhis edildiğinde tam iyileşme sağlanabilen ve hastanın ömrünün 10 yılı aşkın süreyle uzatılabildiği bir kanser türüdür. Prostat; tek ceviz büyüklüğünde, mesanenin altında yer alan ve üretrayı saran, halka şeklinde bir bezdir. Bu organ; enfeksiyonları engellemek ve spermlerin hareket kabiliyetini artırmak amacı ile üretrayı kayganlaştıran bir sıvı salgılar. Prostatı etkileyen başlıca iki durum vardır. Biri prostat hiperplazisi de denilen prostat büyümesidir. Hemen her erkek, ileri yaşlarda prostat büyümesiyle karşılaşabilir. Bu rahatsızlık kanser değildir ve hayatı tehdit etmez. Ancak idrar yapmada zorluk ve rahat uyuyamama gibi şikayetlere neden olabilir. Prostatın bir bölümü ya da tamamı çıkarılarak tedavi edilir.
İKİ BARDAK DOMATES SUYU
Prostat kanseri ise çok daha ciddi bir durumdur. Bu hastalık; akciğer kanserinden sonra en çok ölüme neden olan ikinci kanser türüdür. Prostat kanseri, Amerika'da her altı erkekten birinde görülür. Bu kanser çok yavaş ilerlediği için her zaman yaşamı tehdit etmez. 50 yaş üzeri erkeklerin yaklaşık yüzde 30'unda prostat kanseri belirtileri görülür fakat hastalık, vakaların yüzde 3'ünde ölümcüldür.
Prostat kanserinin çevresel faktörlerle ilişkisi, diğer kanser türlerindeki kadar yoğun değildir. Kanser riskini azaltmak için, tütün ürünleri ve aşırı alkolden uzak durulmalı, düzenli egzersiz yapılmalı ve sağlıklı bir yaşam biçimi benimsenmelidir. Bu hastalıkla ilgili yapılan son çalışmalarda; radyoterapi ve cerrahi operasyona girmeden önce iki bardak domates suyu içirilen hastalarda tümörün küçüldüğü saptanmıştır. Ayrıca, nar ve kabak çekirdeğinin tümör üzerinde olumlu etki sağladığı belirlenmişti. Stres de kanserin yayılmasını hızlandıran bir faktördür.
YÜKSEK RİSK GRUBU İÇİNDE MİSİNİZ?
YAŞ: Amerika'da prostat kanseri genellikle 55 yaş üzeri erkeklerde görülür. Tanı konma sırasındaki ortalama yaş ise 70'tir.
AİLE ÖYKÜSÜ: Babasında prostat kanseri olan bir erkeğin bu hastalığa yakalanma riski iki kat artar. Hastalık erkek kardeşinde görülmüşse, beş kat artar.
IRK: Prostat kanseri; siyah erkeklerde beyazlardan iki kat daha çok görülür. Asyalı ve Kızılderili erkeklerde daha yaygındır.
HORMON: Aşırı testosteron, hormon bağımlı prostat kanserini teşvik edebilir.
VAZEKTOMİ: Bazı çalışmalar; vazektomi yani kısırlaştırma ameliyatı olan erkeklerde prostat kanserine yakalanma riskinin iki kat yüksek olduğunu gösteriyor.
DİYET: Kırmızı et ve doymuş yağ ağırlıklı beslenmenin; prostat kanseriyle ilişkili olduğu düşünülmektedir. Risk; meyve, sebze ve E vitamini yönünden yetersiz beslenenlerde de yüksektir.
KELLİK: Saçlarını kademeli olarak kaybeden erkeklerde kanser riski yüzde 50 daha fazladır.
İLK EVREDE BELİRTİ GÖSTERMEZ
Prostat kanserlerinin ilk dönemleri sıklıkla semptomsuzdur. Bu belirtilerden herhangi biri görüldüğünde, hemen doktora başvurulması gerekir:
* Özellikle geceleri sık idrara çıkma ihtiyacı duyulması
* İdrar yapmaya başlama güçlüğü veya yapamama
* Az miktarda ve kesik kesik idrar yapma
* Ereksiyon güçlüğü
* Ağrılı ejekülasyon
* İdrar ya da menide kan görülmesi
* Aşağı sırt bölgesi, kalçalar ya da üst uyluklarda sık ağrı veya katılık
SABAH
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM