Sağlıkta Dönüşüm Türkiye İçin Önemli Bir Adımdı
Dr. Saim Kerman, sağlıkta dönüşüm süreci konusunda konuşurken, bunun ülkeyi ciddi ölçüde ileri taşıdığını belirtti. Bu sürecin önemli ölçüde mesafe kat ettiğini ve devam edeceğini belirtirken; “Sağlıkta dönüşüm çok kapsamlı bir yapı. Bildiğiniz gibi 2004 yılından itibaren başlatılan bu program artık uygulamaya çoktan konulmuş durumda. En önemli icraatlardan birisi sosyal güvenlik kurumlarının tek çatı altında toplanması ve sağlık hizmetlerinin de tek elden yürütülmesiydi. Aile hekimliği de bu sistem üzerine eklendiğinde sağlıkta Türkiye’de çok başka bir süreç çoktan başlamış oldu” dedi.
Piyasa Gözetimleri Artacak
Vatandaşın bu değişiklikler üzerinden olumlu olarak geri dönüşüne dikkat çekerken, bu memnuniyeti arttırarak devam edeceklerini söyledi. Bu amaçla yapılan çalışmaların önemli bir noktasının da piyasa denetimleri olduğunu söylerken şöyle devam etti; “Bizim temel olarak ilaçlar, tıbbi cihazlar ve kozmetikler olmak üzere üç tane ürün alanımız var ve vatandaşımızı bu ürünlerle çok güvenli bir şekilde muhatap etmek istiyoruz. İlaçlarda ortaya koyduğumuz bu başarılı tecrübenin tıbbi cihazlar ve kozmetikler için de mümkün olmasını sağlayacağız. Fakat bu alanlar ilaca göre daha az denetimli alanlar olduğu için piyasa gözetimini çoğaltmak zorundayız” dedi.
Denetimler İçin Meclisten Kadro Aldık
“Piyasa gözetimleri için bakanlığımıza meclisimizden bu yılın Temmuz ayının ilk günlerinde 250 adet kadar kadro aldık. Bunlar denetmen ve denetmen yardımcıları. Bu arkadaşlarımızı istihdam edip, eğitip, sahada çalıştırmayı düşünüyoruz. Kendilerinden beklediğimiz fayda satılan bütün ürünlerle ilgili güvenlik ve kalite düzeylerini maksimum olarak vatandaşımıza lanse edebilmektir. Üretim yerlerinin, üretilen ürünlerin, uluslar arası standartlardan taviz verilmeden oluşturulmasını düzenlemeye çalışıyoruz” diyerek konu ile ilgili gelişmeleri aktardı.
Bir Eczacıya Düşen Nüfusta Son Sıradayız
Son zamanlarda gündeme gelen eczacılığın gidişatının nereye doğru aktığı üzerine gelen soruları yanıtlayan Kerman, bunu değerlendirirken algıların da değişmesi gerektiğini ifade etti. Konuya ilişkin açıklamalara söyle devam etti; “Temel olarak eczacılık deyince ülkemizde akla serbest eczacılık geliyor. Bir rakam vererek konuyu izah etmemiz gerekir. Bir eczaneye düşen nüfus itibariyle ilk üçün içerisindeyiz. Oysa bir eczacıya düşen nüfus itibariyle son sıradayız. Bu ciddi bir çelişkidir. Bütün eczacılarımızın sisteme eczane açmak üzere katıldığını görüyoruz. Bunun değişmesi lazım. Böyle düşünecek olursak eczacılık bitti diyemeyiz. Çalışma yapabileceğimiz pek çok alan var” dedi.
Eczacıları Farklı Alanlarda Görmek İstiyoruz
Eczacıların çalışma yapabilecekleri alanlardan ve bu alanlardaki eczacı taleplerinden bahsederken şu sözlere yer verdi; “Eczacıların ilaç üretim sürecinde çok fazla istihdam edilmediğini görüyoruz. İkincisi hastanelerimizdeki eczacılarımız sayı olarak yetersiz. Klinik eczacılık gibi önemli bir konuda maalesef bir istihdamımız söz konusu değil. Önünü açmaya çalıştığımız alanlardan birisi de budur. Eczacıları toplumda çok farklı işlevlerde görebilmeyi hedefliyoruz” dedi.
Eczacıların Aktif Rol Alanlarını Yenilme Çalışmalarımız Var
Eczacılığın en önemli ama unutulmaya yüz tutmuş çalışma alanlarından biri olan geleneksel tıbbi ürünlerle alakalı da değerlendirme yapan Kerman, bu hususta da yaptıkları çalışmalar olduğunu söyledi. “Yaptığımız ürünlerle alakalı düzenlemelerde, sadece eczacıların yapabileceği işleri öne çıkarmaya çalışıyoruz. Geleneksel tıbbi ürünler yönetmeliği en son yaptığımız yönetmeliklerden birisidir. O ürünlerle ilgili sorumlu kişilerin eczacıların olmasını sağlayacak şekilde tanzim ediyoruz. Ürünlerin satış yerlerini yine sadece eczaneler olarak belirledik. Buna benzer yaptığımız diğer yasal düzenlemelerde eczacılığın aktif rol oynayabileceği alanları tespite çalışıyoruz” diyerek, eczacıların yepyeni ve de sadece kendilerine ait bir alan oluştuğunu söyledi.
İVEK Derneği Özel Haberi/ Ayşe Esra GÜLER
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM