OTC kavramının ülkemizde de yaygınlaşmaya başladığı son dönemde, OTC’ye dair bu işin uzmanları fikirlerini belirtti.
İVEK D. Akademik Danışma Kurulu Başkanı Dr. Mahmut Tokaç, eczacının gündemine giren OTC’nin Avrupa’daki OTC kavramından biraz uzak olduğuna değinirken sözlerine şöyle devam etti “Avrupa’daki insanlar reçetesiz ilaçları almak için OTC kavramını kullanıyor. Ama bizim ülkemizde her ilacı reçetesiz olarak alabildiğimiz için OTC böyle algılanmıyor, parafarmasötikler olarak algılanıyor” dedi.
İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Saim Kerman ise kurum olarak bu konuda çok ciddi çalışmalar yaptıklarını ve AB uyum sürecinde bu çalışmaların Sağlık Bakanlığı’nda başladığını ifade etti. Eczacıların ve hastaların önceliklerini göz önüne alarak gidecekleri yolu şekillendirdiklerini belirtti. OTC’nin reklamı da beraberinde getirecek olmasının endişelere yol açacağı konusunda ise şunları söyledi “Eczacıların reklam konusunda endişeleri vardı. Geçmiş zamanda bu tartışmalar çok fazla uzayınca OTC gündemi Sağlık Bakanlığı’nın da gündeminden düşmüştü” dedi. OTC’de yaşanacak en büyük sorunun ise fiyatlandırma ve ruhsatlandırma aşaması olabileceğine dikkat çekti.
İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, OTC’nin eczacılar açısından en önemli sıkıntısının ürünün eczane dışına çıkabileceği korkusu olduğunu söyledi. Bunun örneğinin yerli sanayinin ürettiği bir ürünü reçetesiz kategorisine alarak eczane dışına taşımasıyla yaşandığını vurgulayan Güngör, o dönem OTC’ye dair atılımlarda bir gerileme olduğunu sözlerine ekledi.
İVEK Derneği Haber/ Ayşe Esra GÜLER
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM