Kas ve tendon yaralanmalarının yanı sıra birçok sorunun giderilmesinde tercih edilen PRP tedavisinin (Trombositten Zengin Plazma), kısa sürede iyileşmeye yardımcı olduğunu belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Karahan, PRP tedavisi hakkındaki soruları şöyle yanıtlıyor:
PRP TEDAVİSİ KİMLERE UYGULANABİLİYOR?
Bu tedavinin uygulandığı hastalar, genç ve orta yaş olmak üzere iki ana grupta toplanıyor. Ancak PRP ile ilgili çalışmaların yüzde 90’ı genç aktif hastaları yani profesyonel sporcuları kapsıyor. Bu da ağırlıklı hasta grubunun 20’li ve 30’lu yaşlarda olduğunu gösteriyor.
ORTOPEDİDE HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILIYOR
PRP uygulaması; gençlerde kas ve tendon yaralanmaları ile yardımcı yöntem olarak akut kondral rahatsızlıkların tedavisinde uygulanabiliyor. Orta yaş grubunda ise tendinit-epikondilit (lateral-medial), kronik tenosinovit ve erken dönem kıkırdak (artroz) hastalıklarının tedavisinde kullanılabiliyor.
TEDAVİ NASIL UYGULANIYOR?
Bu yöntem; hastanın kendisinden alınan venöz kanın steril şartlarda standart bir prosedürden geçirilmesi sonrası, son ürün olarak elde edilen trombositten zengin plazma içeriğinin, yine steril şartlar gözetilerek tekrar hastaya verilmesini kapsayan minimal girişimsel bir yöntem olarak tanımlanıyor. Bu yöntemde, büyüme ve iyileştirme hormonlarından zengin plazma içeriği ile tedavi hedefleniyor.
TEDAVİ NE KADAR SÜRÜYOR?
Süresi, hastanın tanısına bağlı olarak değişiyor. Genel olarak ayda bir defa uygulanması önerilen tedavinin ortalama 3 ay sürmesi gerekiyor. Gerekli hallerde, hekim tarafından da uygun görülürse uygulama sayısı çoğaltılabiliyor. Akut dönem kas-tendon yaralanmalarında, erken dönem küçük yırtıklarda tek enjeksiyon yeterliyken; orta ve büyük yırtıklarda birer haftalık aralıklarla 2-3 enjeksiyon uygulanıyor. Erken dönem gonartroz (diz kireçlenmesi) için iki-üç haftalık aralıklarla toplam 3 enjeksiyon; kronik lateral/medial epikondilit tedavisinde de tek enjeksiyon yapılıyor.
HERHANGİ BİR KOMPLİKASYON GÖRÜLÜYOR MU?
PRP tedavisi sonrası en sık enjeksiyon yapılan bölgede yanma ve enjeksiyon ağrısı olabiliyor. Ancak bu şikayetler kısa sürede, hızla kayboluyor. Profesyonel sporcuların kas yaralanmalarının ardından yeniden spora dönebileceği süre büyük önem taşıyor. Bölgeye erken dönem PRP uygulaması yapılması bu süreyi belirgin oranda azaltıyor.
BAŞKA HANGİ ALANLARDA UYGULANIYOR?
Günümüzde ortopedi ve dermatoloji dışında; fizik tedavi ve rehabilitasyon kliniklerinde, estetik ve plastik cerrahide, nörolojide ve diş hekimliği uygulamalarında PRP’den sıkça yararlanılıyor.
POSTA
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM