Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Genel Sağlık Sigortası'na (GSS) tabi olanların özel hastanelere doğrudan müracaatlarını kısıtlamak amacıyla Sağlık Uygulama Tebliği'nde değişiklik yaptı. Çoğunluğunu dar gelirlilerin oluşturduğu GSS mensupları, özel hastaneler için belirlenecek yeni kıstasları beklerken, bu kısıtlamanın başlaması halinde hasta sayısı azalan bazı özel hastanelerin bulundukları yerden başka bölgelere taşınması gündeme gelebilecek.
SGK'nın, Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'i 28 Temmuz'da yürürlüğe girdi. Tebliğe, "Kurum, sağlık hizmetinin sunulduğu il, sağlık hizmetinin niteliği itibarıyla hayati öneme sahip olup olmaması, sağlık hizmeti ihtiyacının resmi sağlık hizmeti sunucularında karşılanıp karşılanmaması, hizmetin niteliği gibi hususları dikkate alarak özel sağlık hizmeti sunucularına doğrudan müracaatlara ilişkin ayrıca usul ve esas belirleyebilir" maddesi eklendi.
Maddenin eklendiği bölüm, Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamındakilerin, SGK ile sözleşmesi bulunan özel hastanelere başvurularını kapsıyor. GSS kapsamına alınan ve aylık geliri asgari ücretin 3'te 1'inden az olan vatandaşlar, 65 yaşını doldurmuş muhtaç, güçsüz ve kimsesizler, Köy Kanunu'na göre aylık alan vatandaşlar; devlet hastanelerinde tedavilerinin sağlanamaması durumlarında özel hastanelere başvurabilmek için yeni usül ve esaslara tabi olacak.
Başvurular kısıtlanacak
Mevcut uygulamaya göre, acil müdahale gereken hallerde, uzuv kaybı, vücut fonksiyonu azalması, yanık, ağır travma gibi durumlarda devlet hastanesinde tedavi imkanı yoksa, 112 Acil Servis'le nakil koşuluyla hastalar özel hastanelere doğrudan başvurabiliyor.
Yapılmak istenen değişiklikte ise SGK, özel hastanelere başvuruları kısıtlayacak yeni bir tebliğ yayımlayacak. Yeni tebliğde, özellikle yeşil kartlıların özel hastanelere direkt başvuruları azaltılacak.
Özel hastaneler tepkili
Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Reşat Bahat, acil servisteki kısıtlamalardan hoşnut olmadıklarını belirterek, SGK'nın özel hastanelerden aldığı hizmetin hesaplı olduğunu savundu. Bahat, Genel Sağlık Sigortası yönetiminin, SUT'taki değişiklikle, özellikle yeşil kart harcamalarını düşürmeyi amaçladığını belirterek, SUT'taki değişikliğe destek verdi. Bahat, özellikle Doğu ve Güneydoğu'daki yeşil kart harcamalarının, sistem için ekstra maliyet getirdiğine işaret etti.
MİLLİYET
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM