Hekimlere hasta kotası getirildi. Buna göre bir doktor saatte en fazla 6 hastaya bakabilecek. Günlük hasta sayısı da 60'ı aşamayacak. Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Dr. Reşat Bahat, uygulamaya şartlı destek verdi. "Günde 60 hasta ortalaması aylık bazda yerinde bir karar. Ancak saatte 6 hasta sınırlaması doğru değil. Olağanüstü durumlarda bu rakam aşılabilir." dedi.
Acil servislerin ücretsiz hale getirilmesi, özel hastanelerin vatandaşa açılmasıyla sağlık hizmetlerine erişim 4 kat arttı. SGK verilerine göre 2002 yılında 2 olan kişi başı hekime müracaat sayısı 2010'da 7,3'e çıktı. 2011 yılında ise 8'e yükseldi. Toplamda 2010'da 277 milyon kişi hastaneye gitti. 2011'de bu rakam 314 milyon oldu. SGK, sağlık hizmetlerinin niteliğini artırmak için de tedbirler alıyor. En çok şikâyet konusu olan hususların başında doktorların, yoğunluk sebebiyle hastalara çok az süre ayırması geliyor. Soruna çözüm arayan SGK, doktorun her bir hastaya en az 10 dakika ayırmasını mecburi kıldı. Böylece hem özel hastaneye giden hasta daha kaliteli bir hizmet alacak hem de hastaların aşırı muayene gösterip faturayı şişirmesi önlenecek.
SGK'nın, 'bir saatte 6 hasta' kotasını değerlendiren Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Dr. Reşat Bahat, uygulamaya şartlı destek verdi. Kurumun, suistimalle mücadelede alacağı her türlü tedbire destek olduklarını belirten Bahat, doktora hasta sınırlamasıyla ilgili şunları söyledi: "Günde 60 hasta ortalaması aylık bazda yerinde bir karar. Her gün bir doktorun 100 hasta bakması zaten mümkün değil. Dolayısıyla uygulamayı aylık ortalama olarak destekliyoruz. Ancak 'saatte 6 hasta' doğru değil. Olağanüstü durumlarda bu rakam aşılabilir. Böyle bir katı kuralı doğru bulmuyoruz."
70 MÜFETTİŞ, RİSK GRUBUNU DENETLEYECEK
Öte yandan sahte reçete, gereksiz tetkik ve muayene gibi suistimalleri önlemek isteyen SGK yeni bir sisteme geçti. Dün itibariyle devrede giren ve 'risk odaklı denetim' adı verilen sisteme göre 70 müfettişten oluşan bir ekip kuruldu. Bu ekibin çalışması için 'en çok reçete yazan ilk 100 doktor, bu doktorların en çok yazdığı ilk 10 ilaç, reçetelerin gittiği ilk 10 eczane, tutar bakımından en çok reçete yazan ilk 10 doktor, il içinde tutar bakımından en çok reçete edilen ilk 50 ilaç ve bu ilaçları en çok yazan 10 doktor gibi' gibi kriterler tespit edildi. Aynı şekilde hastaneler için de 'en çok tetkik ve tahlil işlemi yapan ilk 100 hastane, en çok takip alan ilk 100 doktorun en çok yaptığı ilk 50 işlem, en çok acil takibi alan ilk 100 hastane' gibi risk grupları belirlendi. Bu risk gruplarına giren doktor ve hastaneleri müfettişler tespit edecek. SGK ise tespit edilen usulsüzlüklerle ilgili işlem yapacak.
ZAMAN
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM