L-karnitin vücutta iki esansiyel amino asit olan L-lizin ve L-metiyoninden sentezlenir ve bu işlem sırasında B3, B6, C vitaminleri ve demir bulunmalıdır.
L-karnitin eksikliğinde yağın büyük bir kısmı yakılamaz, yağlar hücrede birikir ya da trigliserit gibi kan yağları olarak dolaşıma katılır. Düzenli egzersiz programlarında L-karnitin takviyesi ile fazla yağın enerjiye dönüşmesi mümkündür.
L-karnitinin besin kaynakları et ve süt ürünleridir. Sebze, meyve ve tahıllarda bulunmaz ya da çok az miktarda bulunur. Bu nedenle vejeteryanlar için önemli bir takviyedir.
Bu aminoasit, enerji elde etmek üzere uzun zincirli yağ asitlerinin mitokondriye taşınması için gereklidir. Bu özellik, L-karnitin başta kalp olmak üzere, enerji eldesinde yakıt olarak uzun zincirli yağ asitlerini içeren organlar için önemli bir besin olmasının nedenidir. L-karnitin vücutta üretilebilen bir aminoasittir ancak, besin eksikliği, lizin ve metiyonin gibi esansiyel aminoasitlerin yeterince tüketilememesi, demir, kofaktör eksikliği ve aşırı yağ tüketimi vücutta karnitin eksikliğine neden olabilir. Bazı çalışmalarda karnitinin enerji üretiminden sorumlu enzimleri arttırarak ve kardiyovasküler fonksiyonları geliştirerek sporcularda dayanıklılığı arttırdığı gözlenmiştir.
Yapılan çalışmalarda L-karnitinin total kolesterol ve trigliserit seviyelerini düşürürken HDL:LDL oranını düzelttiği gösterilmektedir.
En önemli ve akılda bulundurulması gereken şey, karnitinn takviyesi diyet programlarında kullanılırken muhakkak spor yapılmalıdır. Egzersizden bir saat önce alınması gerekir. Egzersiz olmadan kullanıldığında istenilen etkiyi göstermeyecektir.
Ayşe Esra GÜLER
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM