Nasır ne kadar insanı rahatsız etse de vücudun savunma ve koruyucu mekanizmasıdır.
Nasır stratum corneum tabakasındaki hücrelerin artması ve derinin kalınlaşması ile karakterizedir. Ölü hücrelerin bu şekilde artması ve kreatin (protein) birikmesi deride geçirgenliğin azalmasına, sertleşmeden dolayı rahatsızlık hissinin oluşmasına ayrıca ilerleyen zamanlarda kalınlaşmış derinin altında enfeksiyonların oluşmasına neden olur.
Her cins, boy ve birçok farklı şekilde tipleri bulunmaktadır. Tüm nasırlar sert değildir. Örneğin ayak parmakları arasında oluşan deri kalınlaşması yumuşak yapılıdır. Buna Helloma Molle ismi verilmektedir. Topuklarda, serçe parmağı üzerinde oluşan sert nasırlar ise Helloma Dura olarak adlandırılır.
Deri üzerine sık sık baskı uygulanması, sürtünmeye maruz kalmasından dolayı vücudumuz orada bir koruyucu önlem olarak deri kalınlaşmasına gider. Sadece ayak bölgesinde olmaz. Baskı ve ağırlığa maruz kalan el, avuç içi, dirsek, kollarda da olabilmektedir.
Nasıra Sebep Olacak Nedenler;
-sıkı ayakkabı
-ayak yapısına uymayan ayakkabı
-yanlış yürüme biçimi
-çıplak ayakla yürümek
-protez kullanmak
-ağır işlerde çalışmak
-deriye yakın kemikli yapılar
-yüksek topuklu ayakkabı
Nasır belirtilerini hasta ilk önce ağrı hissi ile fark eder. Diğer durumlarda nasırı hissetmek çok ta kolay değildir. Nasır genellikle gün sonu ağrı yapar. Basınç ile karşılaşınca ağrı verir. Diğer dokulara göre rengi daha sarıdır. Nasır kronikleştiğinde ve şiddetlendiğinde çevresindeki doku kızarır. Hareketsizken bile ağrı hissedilir. Nasır benzer yapıya sahip siğil ile karıştırılmaktadır. Ancak siğil daha küçük ve üst derisi alındığında küçük siyah noktalar görülmektedir.
Nasır sebepleri salt olarak basınç ve sürtünme olmayabilir. Sebepsiz bir şekilde nasır oluşması tıp literatüründe hiperkreatoz denen derinin avuç içinde tabanında oluşması ve yayılması durumudur. Hemen doktora başvurmak gerekli önlemlerin alınması gereklidir.
Nasırın tehlikesi alınması durumunda ortaya çıkmaktadır. Kirli ve steril olmayan aletler alınması durumunda enfeksiyon oluşma riski çok fazla. Üstelik diyabeti kişilerde ayaklarda kan akımının istenilen seviyelerde olmaması ile ayaklardaki pedikür müdahalelerinde kangren olma riski çok yüksektir.
Nasır tedavisi nasıl yapılır? Nasır evde yapılan basit metot ve profesyonel destekli metot olmak üzere iki yolla tedavi edilir. Evde yapılan tedavi kişinin kendi kendine yaptığı uygulamalardır. Bu tedavi ancak ilerlememiş basit nasırlarda uygulanır. Kronikleşmiş ilerlemiş nasır da ise doktor müdahalesi gerekmektedir. Cerrahi yöntemle bıçak ve makas kullanılarak nasır tabakası kesilerek alınır.
Evde hastanın kendi kendine yapacağı tedavide şunlar uygulanabilir.
-lanolin, vitamin E ve badem yağı içeren bir merhem sürülerek nasır yumuşatılabilir.
-ılık bir su ile yumuşatılan nasır pomaz taşı ile derinin üst kısmı sürtme uygulanarak alınır.
-nasır bandları yapıştırılarak nasırın (%40 salisilik asit içerir) yumuşayarak dökülmesi sağlanır.
-gece yatmadan önce soğan ve sarımsak nasır olan bölgeye tatbik edilerek bu bitkilerin özünde bulunan asitlerin nasırı yumuşatması sağlanır.
Ayak sağlığı nasır oluşumunu önlemek adına önemlidir. Ayaklar gün boyu havasız ve nemli ayakkabı içerisinde kalması nasır oluşumuna ve bakteri çoğalmasına neden olur.
Sıkı ayakkabı tercihi ayak sağlığı açısından büyük risk taşır. Ayakkabı seçiminde bol alımında ise öğle saatleri tercih edilmelidir. Öğle saatlerinde ayaklar daha şiş halde bulunur. Topuklu ayakkabı giyilmesi ağırlığın ön tarafa binmesine ayaklarda stresin artmasına neden olur. Ayakkabı topukları 5 cm’yi geçmemelidir.
Ayakkabılarınız alt kısmına dikkatle bakmanızı önemli bir ayrıntıya vakıf olmanızı sağlar. Belli bir noktada aşınmanın olması ayak sağlığında sorunların olduğunu gösterir.
Muhammed Harun BAYRAM
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM