Amerika’da ve Avrupa’da 400’den fazla merkezde kullanılan dünyanın en küçük mikroskobu Cellvizio, sindirim sistemindeki en küçük değişikliği hücre bazında gösterebiliyor.
Cellvizio,gerekli durumlarda hastaya ayni seansta müdahale edilmesine ve bazı durumlarda biyopsi sonucunu beklemeye gerek kalmadan teşhis konulmasına olanak sağlıyor.
Cellvizio, Türkiye'de ilk kez 70 yaşındaki bir kadına uygulandı.
Gastroentereloji Uzmanı Prof.Dr. Hakan Şentürk; ''Hastanın yemek borusunda yutma zorluğuna yol açan bir lezyon vardı. Cellvizio ile sindirim siteminde yapılan incelemede hücrelerinde bir değişim olmadığı, gastrit ve reflü olduğu ortaya çıktı'' dedi.
Prof.Hakan Şentürk, bu teknoloji ile normalde biyopsi ile alınıp değerlendirilebilen dokuların tamamen görünüşle ayırt etmenin mümkün olabildiğini vurguluyor.
Cellvizio, damardan verilen bir ilaçla hücreleri sadece büyütmüyor, hücresel yapıyı tamamen ortaya koyuyor ve hekim ekrandan hücrelerin yapısı izleyebiliyor. Normal hücrelerden kanserli hücrelere giden yol bu teknoloji ile adım adım izlenerek kanser öncüsü lezyonların erken evrede yakalanmasına olanak sağlıyor.
Prof. Hakan Şentürk, özellikle pankreas ve bağırsak hastalıklarının %80’ine geç evrede tanı koyulabilmesinin Cellvizio’nun önemini artırdığını kaydediyor.
TRT HABER
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM