Sağlık Bakanı ‘ilaçta kalitenin düştüğü’ iddialarının yanlış olduğunu söylerken TTB Genel Sekreteri “Hasta için tehlike olabilir” yorumu yaptı.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Abdi İbrahim İlaç firmasının sahibi Nezih Barut’un devletin sabit kur üzerinden işlem yapması nedeniyle ilaç üreticilerinin ucuz hammadde alımına yöneldiği ve ilaçlarda kalitenin düştüğü yönündeki açıklamasına yanıt verdi.
Müezzinoğlu, “Türkiye, uluslararası standartları takip eden, bunun kontrollerini yapan bir ülke. İlacın kalitesi ‘şu nedenle arttı’ veya ‘standardı düştü’ demek kamuoyunu yanlış bilgilendirmeye girer” diye konuştu.
‘Maliyetleri karşılanıyor’
Türkiye’nin en büyük ilaç firmalarından Abdi İbrahim’in patronu Nezih Barut, dün Milliyet’e yaptığı açıklamada, devletin ilaç alımında 2009’dan bu yana euro kurunu 1.9595 TL’ye sabitlediğini ancak euro’nun bugün 2.72’ye dayandığını belirterek, “Kur farkından dolayı bazı ilaç üreticileri ucuz hammaddeye yöneliyor. İlaçlarda kalite düşüyor, problemli ilaç sayısı artıyor” demişti.
Müezzinoğlu, dün katıldığı bir programın ardından gazetecilerin konuya ilişkin sorusunu yanıtladı.
Euro kurunun sabitlenmesini değerlendiren Müezzinoğlu, ilaçla ilgili fiyat artışlarının enflasyon oranında paket şeklinde yapıldığını anlattı. Müezzinoğlu, “Bir taraftan enflasyonla orantılı artışı alırken bunun üzerine euro artışını talep etmeleri Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda gündemimize tekrar gelecektir.
Haklı olup olmadıklarını değerlendiririz. Ama 2008’den sonraki süreçte, her yıl enflasyon oranında artışları toplu olarak alıyor. Bunun da maliyetlerini karşıladığı kanaati var ekonomi uzmanlarımızda” ifadelerini kullandı.
Kurlar marjı aştı
Eski Türk Eczacılar Birliği Başkanı, Ak Parti İstanbul Milletvekilli Mehmet Domaç ise şunu söyledi:
“İlaç fiyat kararnamesine göre kurlar çok farklı bir noktaya geldi. Kurlar kararnamedeki marjları oldukça aşmış durumda. Aradaki fark ilaç üreticilerini sorunlu hale getiriyor. Çok sayıda ilaç üretilmiyor veya ithalatla getiriliyor. Fiyat kararnamesi gözden geçirilmeli.”
‘FİYATLARA BASKI VAR’
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Beyazıt İlhan 2002’de Türkiye’de tüketilen ilaç miktarının 699 milyon kutu olduğunu belirterek, “Bu rakam 2012’de 1 milyar 750 milyon kutuya çıktı. 2002’de kamunun ilaç harcamaları 13 milyar 366 milyon TL oldu. 2012’de 14 milyar 772 milyona yükseldi. İlaç sayısı ile kamu harcaması arasında paralellik yok. Bu tablo bize devletin, kamu harcamalarını frenleyebilmek adına ilaç fiyatını baskıladığını gösteriyor. Bu da Nezih Bey’in açıklamasının doğru olduğunu ortaya koyuyor. Maliyeti kısmanın bedeli kalitenin düşmesidir” şeklinde konuştu.
İlhan, “Türkiye’nin en büyük ilaç firmalarından birinin sahibi çıkıp ‘ilaçta kalite düştü’ diyorsa burada hasta için tehlike var demektir. Ciddiye alınması gerekir” dedi.
‘Fark yok, kusura bakmayın’
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye Sigorta Birliği’nin Bireysel Emeklilik Sistemi’nin 10. yıl dönümü dolayısıyla düzenlediği basın toplantısının ardından soruları yanıtladı.
Babacan’a ilaç üreticisi Abdi İbrahim’in patronu Nezih Barut’un Türkiye’de ilaçların kalitesinin düştüğü uyarısı soruldu.
Babacan ilaç kuruna yönelik soruya, 2009’dan bu yana yapılan global bütçe uygulamasında enflasyon farkı verildiğini belirterek, “Kurun hiç artmadığı hatta gerilediği yıllarda dahi o yılın enflasyonu verildi. Sektörden gelen taleplerde ‘biz enflasyon farklarını aldık, bir de ayrıca kur farkını alalım’ diyorlar. Bunun karşılanması mümkün değil, gerçekçi değil. Bizim global bütçemiz ne ise o devam edecek. ‘İlaç fiyatı düştü, kaliteden çal’ gerçekçi değildir, devlet bunun denetimini yapar” dedi.
Kur farkı verilmezse kötü ilacın piyasada olacağı baskısının da boşuna olduğunu ifade eden Babacan, “Bizim kararlılığımız tamdır. Enflasyon farkı verdiğimize bir de kur farkı verecek halimiz yok, kimse kusura bakmasın” dedi.
Fiyat tebliği değişecek
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, milletvekillerinin ilaç sektörüne ilişkin sorularına yazılı olarak özetle şu yanıtı gönderdi:
“Bakanlığımca ilaç fiyatlarını düşürme ve maliyetleri azaltma konusunda sistematik bir yaklaşım bulunmamakla birlikte referans fiyat sistemi doğrultusunda ilaç fiyatlarında artış veya düşüşler gerçekleşmektedir. ‘Beşeri İlaçların fiyatlarılması Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’ üzerinde değişiklik öngörüsü ile çalışmalar devam etmektedir.”
milliyet