IQWiG (Institute for Quality and Efficiency in Health Care), PhD Kimberly Peterson makalesinden çeviri
Telaprevir Hepatit C’de kullanılmak üzere 2011 yılında Almanya’da onaylanmış bir etken maddedir. Mevcut standart tedaviye takviye olarak kullanılan ve virüsün üremesini durdurmaya yarayan bir ilaçtır.
Telaprevir bir zaman dönemi boyunca saptanmış kronik genotip 1 virüsnün sebep olduğu Hepatit C’nin tedavisinde bir seçenektir. Bu ilaç hızla çoğalan virüsü önlemek amaçlı kullanılmaktadır. Hepatit C virüsü karaciğeri istila ederek ilerler ve burada ciddi inflamasyonlara neden olur. Bu virüsü taşıyan insanların birçoğunun immün sistemi bu virüsle kendi başına savaşmak için yeterli değildir. Bu enflamasyon ise zamanla siroz olarak adlandırılan duruma dönüşmektedir. Sonuç olarak karaciğer fonksiyonları ciddi şekilde etkilenmektedir. Karaciğer kanseri riski de bu viral enfeksiyon sonucu oldukça yüksektir. Eğer virüs kana geçmemişse, tedaviye zamanında başlandığı takdirde vücut üzerindeki etkileri en aza inecektir.
Telaprevir Nasıl Kullanılır?
Telapreviri Nelerle Karşılaştırabiliriz?
Alman Enstitüsü Sağlık Hizmetlerinde Kalite ve Verimlilik biriminin yaptığı denemelerde belirlendi ki, Telaprevir üçlü kombinasyonun bir parçası olarak kullanılmaktadır. Bu tedavi telaprevirin yanı sıra peginterferon alfa ve ribavirin içermektedir. Bu üçlü kombinasyon peginterferon alfa ve ribavirinin ikili kombinasyonu ile kıyaslanmaktadır. Ribavirin ve telaprevir virüsün üremesi üzerine etki ederken, peginterferon alfa immun sistemi destekleyici yönde etkili olmaktadır.
Telaprevirin avantaj ve dezavantajları üzerine üç farklı grup üzerinde çalışmalar yapılmıştır. Birincisi Hepatit C hastası olup daha önce tedavi görmeyenler, ikincisi Hepatit C hastası olup daha önce gördüğü tedaviye yanıt vermeyenler, üçüncü grup ise daha önce Hepatit C tedavisi görüp hastalığı yeniden nüksedenlerdir.
HIV ve Hepatit B ile birlikte Hepatit C olanlar üzeriden Telaprevir’in yeterli çalışması henüz yapılmamıştır.
Yukarıdaki üç grup üzerinde yapılan çalışmalar ise açıklanmıştır.
Birinci grup üzerinde yapılan çalışmada, hastalıktan ölüm riskini Telaprevir’in azalttığı hususunda yeterli veri toplanamamıştır. Lakin kana geçen virüs düzeyini düşürdüğü tespit edilmiştir. Dolayısıyla karaciğer kanserine yakalnma riskini azaltmıştır. Bu grup üzerinde Telaprevir’in siroz riski üzerinde de etkisi olduğu düşünülmektedir. Ancak bunlar kesin yargılar değildir. Dezantajları arasında ise Rash ve Anemi riskinin oluştuğu saptanmıştır.
İkinci grup üzerinde ise mortaliteyi düşürdüğü öngörülse de bu kesin değildir. Bu hasta grubunda virüsüzerindeki etkisi gözlemlenmiştir. Henüz siroz olmamış kişilerde bu grupta Telaprevirin etkili olduğu düşünülmektedir.
Üçüncü grupta ise yine mortalitede bir azalma söz konusudur. Yine siroz ve karaciğer kanserine yakalanma riskini düşürdüğü gözlenmiş ve kaydedilmiştir. Lakin telaprevir ilse tedavi esnasında ciddi etkiler de gözlemlenmiştir. Bunların arasında hayatı tehdit eden etkiler de mevcuttur. Çalışılan 100 kişiden 16’sında olumsuz etkilere rastlanmıştır.
Çeviri: Ayşe Esra GÜLER
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM