Sağlıklı bir bebek sahibi olmanın yanında, annenin de kendine özen göstermesi arzulanan ve göz ardı edilmemesi gereken bir noktadır. Hamile bayanların ise bu süreçte en büyük sıkıntıları; ilaç, ışın, kimyasal maddeler ve deri yoluyla maruz kaldıkları olumsuz etkilerdir.
Bunlar; solunum yoluyla, ağız yoluyla veya deri yoluyla ile vücuda geçebilirler Bazı maddeler anne karnındaki bebeğin ( fetus) gelişimini olumsuz etkileyeceği gibi bazı maddelerin de hiçbir yan etkisi olmadığı deneylerle gösterilmiştir. İşte aşağıda hamilelikte kullanımı sakıncalı olan maddeler ve kullanımında bir sakınca olmayan maddeleri sıraladık:
Bunlara Dikkat!
!Akne tedavisinde oral kullanılan bazı antibiyotikler özellikle tetrasiklin grubu. Kullanılacak en güvenli grup Eritromisin olup gerekmediği durumda da kullanılmamalıdır.
!Günlük kullanımda benzil peroksid ve salisilik asidin günlük kullanımından kaçınmak gerekir. Kullanıldığı takdirde ise cilt bol su ile yıkanmalıdır.
!Vitamin A, retin-A, retinoid gibi maddeler içeren yüz kremlerinin kullanımından kaçınılmalıdır. Roacuttane kullanımı ciddi doğum anomalilerine sebep olmuştur.
!Perma gibi yöntemlerde ise kullanılan kimyasal maddeler saçlı deriden emilip kana karışabilir. Bunların kullanılması ile bebekte doğumsal sakatlık gelişmesi arasında ilişki saptanamamıştır, fakat tamamen güvenilir olduğunu söyleyebilmek içinde daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Bu yüzden doğum sonrasına kadar saçların doğal kalmasında fayda vardır.
!AHA içeren yüz bakım kremlerinin kullanımından kaçınılmalıdır.
!Tüy dökücü kremlerin kullanılması içerdiği kimyasallar bakımından gözeneklerden girerek kıl foliküllerini tahrip etmesi sebebiyle fetuse geçebilme ihtimali vardır. Bu nedenle kullanımından kaçınılmalıdır.
! Yapay bronzlaştırıcılar ilk 3 ay kullanılmamalıdır. Bebek üzerine etkisi yoktur fakat cilde zararlıdır.
!Saç bakım losyonlarının ise cilt derisinden emilimi mümkün olmadığı için teorik olarak güvenli sayılmaktadır.
! Sıklıkla kullanılan, kalıcı ve yarı kalıcı boyaların içindeki maddelerle yapılan deneylerde, bebek üzerine zarar verici etkiler görülmemiştir.
Fakat tedbirli davranmak için, doğum sonrasına kadar saçların boyatılmaması daha uygundur. Değişiklik yapmak, beyazlarınızı gizlemek veya dip boya yaptırmak istiyorsak, gebeliğin ilk üç ayından sonra, bitkisel saç boyaları kullanılabilmektedir.
!Saç düzelticilerin ( straightener) ki bunlar sodyum hidroksit ve bisülfit denilen kimyasal oluşumlardır ve kullanılmaları tavsiye edilmemektedir. Saç düzeltmelerin, hava ısı ve press yolu ile yapılması daha güvenlidir.
!Ayrıca tırnak boyalarının temizliğinde, bol suyla yıkanmak şartıyla aseton kullanımında bir mahsur yoktur.
!Güneş koruyucular sakıncalı olmadığı için tavsiye edilmektedir. Ama yüksek faktörlü güneş koruyucuları yerine daha normal faktörlü güneş koruyucular kullanmak daha sağlıklıdır.
!Cilt yumuşatıcı krem ve yağların kullanımı da önerilebilir.
Deodorant, şampuan, ve diğer ürünlerinin, bebek gelişimi üzerine zarar verici etkileri olup olmadığı üzerine yeterli bilimsel araştırma olmamakla beraber şimdiye kadar herhangi bir problem rapor edilmemişti. cilt bakımı için kullanılan kremleri rahatlıkla kullanabilirsiniz. Cilt çatlaklarının oluşmasını azaltmak için kakao ve lanolin kremleri kullanılabilir.
Bebeğin gelişimindeki en önemli zaman ilk üç aydır. Bu süre içindeki zararlar diğer aylara göre daha fazla olmaktadır, kısa bir süre için biraz daha dikkatli olmak hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı açısından faydalı olacaktır.
ÜLKÜ ALKO
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM