Gebelikte balık tüketiminin zararlı olabileceği belirlendi.
Kanadalı bilim insanlarının araştırması, bebeklerin kalıcı organik kirletici maddelerden zarar görme riskini azaltmak için anne adaylarının balıktan kaçınması gerektiğini ortaya koydu.
Toronto Üniversitesi'nden bilim insanları gebelikten hemen önce ya da gebeliğin başında balık tüketmeyi bırakan kadınların çocuklarının bu maddeleri alma riskinin yüzde 10-15 azaldığı saptandı.
Bu maddelerden korunmak için gebelikte balık tüketiminin azaltılmasının yeterli olmayabileceğini belirten bilim insanları, kadınlara gebeliğin başından itibaren balık yememelerini tavsiye etti.
Araştırmanın sonuçları ''Environmental Health Perpectives'' dergisinde yayımlandı.
Fotolitik, kimyasal ve biyolojik bozulmaya karşı direnç göstermeleri nedeniyle doğada ayrışmadan uzun süre kalan, doğal veya insan kaynaklı organik bileşikler olan kalıcı organik kirletici maddeler (KOKlar, POPs), besin zincirinde birikiyor, hava, su, toprakla yayılabiliyor.
Yağda yüksek çözünürlüğe, suda düşük çözünürlüğe sahip KOKlar, çevreden ve besinler yoluyla (özellikle balık) insan vücuduna alınıyor, yağ dokusunda birikiyor, hormonal, bağışıklık sistemi, üreme bozuklukları ve kanser gibi pek çok sağlık sorununa yol açabiliyor.
ntvmsnbc
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM