Gingko biloba namı diğer Japon eriği vatanı bilinmeyen Çin-Japonya’da tapınaklarda ve ılıman bölgelerin parklarında çokça yetiştirilen dünyanın en eski ağaçlarından biridir.
Kökeninin epey bir geçmişe uzanmasından mıdır bilinmez üzerinde pek çok araştırma yapılmış bir bitkidir. Prof.Dr. Osman Müftüoğlu ‘nun bir yazısında Ginkgo biloba üzerinde 1000’den fazla çalışma yapıldığını okumuştum.
Peki, Ginkgo biloba nın faydası nedir ve niye bu kadar önemsenmiştir? Ginkgo biloba etkisini beyin damarları üzerinde gösterir ve Alzheimer, vasküler bunama, baş dönmesi, kulak çınlaması, dikkat ve konsantrasyon bozuklukları, unutkanlık gibi çeşitli beyin performansı bozukluklarında etkilidir.
Zamanla Ginkgo bilobanın Ginkgo biloba olmasını sağlayan asıl şeyin içerisindeki etken maddesi ginkgolitler (ginkgo glikozitleri) olduğu anlaşılmış. Ginkgolitler beyin damarlarında tabaka oluşmasını azaltır ve kanın daha hızlı dolaşmasını sağlayarak hafıza zayıflamasını onarmaya çalışır. Yani belli yaşın üzerinde yaşlanmayla birlikte görülen hafıza problemlerinde ginkgolitler beynin var olan kapasitesinin kullanım durumunu artırarak verim
Ama şunu da bilmeliyiz ki Ginkgo bilobaya zihin acıcı, zeka geliştirici ilaç muamelesi yapamayız. Sadece var olan kapasitenin olabildiğince yüksek verimde kullanımına yardımcı olur.
Ginkgo biloba ve dikkat etmemiz gerekenler:
Kan akışını hızlandırarak işlev gördüğü için kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte alınmamalıdır. Hamilelerinde ginkgoyu kullanmaları kesinlikle tavsiye edilmez. Antidepresan kullanıyorsak doktora danışmadan ginkgolit kullanmamalıyız. Gençlerde ve çocuklarda ginkgo yararlı olur gibi düşünülmemeli aksine olumsuz etkide yapabilir. Bazı ağrı kesicilerle etkileşebilir. Işın tedavisi ve kemoterapi görüyorsak Ginkgo biloba kullanmamalıyız.
Ve birde eğer baş ağrısı, ishal, bulantı, kusma gibi yan etkiler görüldüyse tedaviyi kesip doktorunuzla iletişime geçin.
Elbette ki her şeyde olduğu gibi Ginkgo bilobanın da azı karar çoğu zarardır. Bu yüzden bitkisel kökenli nasıl olsa zararı olmaz algısına kapılmayalım ve ilaç muamelesi yapalım. Doktor tavsiyesi olmadan ve sağlık bakanlığı onayı olmayan Ginkgo biloba içeren ürünleri kullanmayalım.
Zeynep Sümeyye SOLDUK
Kaynaklar:
Farmasötik Botanik Ders Kitabı (Ecz. Dr. sc. nat. Asuman BAYTOP)
http://www.ilacpedia.com/tebokan-fort-damla
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/22784231.asp
http://www.tipterimlerisozlugu.com/
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM