Eczacılık eğitiminde yer almayan yöneticiliğin, ilaç endüstrisinde bir eczacının karşısına çıkmasının olası bir ihtimal olduğuna dikkat çeken Alp, bunun için endüstri düşünenlere işletme masterı yapmalarını tavsiye ederken şunları belirtti; “Yöneteceğin departmanda vazifeni yapabilmen için orada senden önce var olan makine operatörlerinden daha fazla şey bilmen şart. Bunun için de kendini daha önceden eğitmiş olmalısın. Eğitim de bir yerde yetersiz kalabilir. Her şeyi bilmek çok iyi bir yönetici olmayı gerektirmez. Her şeyi bilmenin ötesinde bildiğini karşındakine nasıl aktaracağını daha iyi bilmen gerekir. Bir operatörü eğitecekken ne kadar bilmesi, nasıl bilmesi gerekirse ona göre anlatman şart.”
Sadece endüstri eczacısı olmayı düşünenlerin değil, eczacılıktan mezun olan herkesin kendini geliştirme çabası içinde olması gerektiğini ifade ederken biz gençlere bu konuda dikkatli ve uyanık olmamız gerektiğini söyledi. “Okuldan mezun olduğunuzda her şeye vakıf olduğunuzu düşürseniz ciddi bir yanılgıya düşersiniz. Derste söylenenlerle kendinizi sınırlandırmak yerine daha fazla ne öğrenebilirimin peşinde olmalısınız. Bu tutum gerek eczane açmak isteyenler için gerek akademik düşünenler için ortak biçimde geçerlidir. Günümüz şartlarında başarı çıtası yükseliyor. İnsanlar burun farkıyla birbirlerinin önüne geçiyor. Böyle bir ortamda da en ufak farkınız sizi öne geçiriyor ve istediğiniz başarıyı elde etmek için sizi farklı kılıyor.”
Öğrenim sırasında bir takım bilgilerin önceden edinilmesi hususunda stajın önemini vurgulayan Eczacı Hüdayi Alp, eczacılık öğrencilerine stajı önemsemelerini ve de bizzat stajda bulunmalarını tavsiye etti. Staj yaparken ise yapacakları gözlemleri not almanın da oldukça önemli olduğunu söyledi.
Her şeyin mezun olduktan sonra başlayacağını söyleyen Alp “ Esas karar aşaması mezun olduktan sonra başlıyor. Ancak kararlarını mezuniyetten sonraya bırakanlar genelde bocalama yaşıyor. Bu kararın mezun olmadan en geç bir sene önce verilmesi en sağlıklısı. Kendinize bir çizelge oluşturun. Bu çizelgeye olumlu-olumsuz yönlerinizi, yapmak istediklerinizi, sizin için uygun olan ve olmayan şartları yazın. Yani kısacası kendinizi masaya yatırın ve ne yapmak istediğinize öyle karar verin” dedi.
Konuşmasının sonunda AR-GE çalışmalarına da değinirken şunları ifade etti; “AR-GE endüstride eczacının bulunması ve etkin çalışması gereken en önemli yer. İster yerli ister yabancı ilaç firmasında olsun AR-GE’de özveri ile ve de ileri görüşlülükle çalışan donanımlı eczacıların varlığı, ilaç sektörünü Türkiye’de de önemli bir düzeye getirecektir”
Ayşe Esra GÜLER
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM