Eyüp Halit Paşa Konağı’nda düzenlenen İVEK kahvaltı programının bu ayki konuğu Ege
Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ulvi Zeybek hocamızdı. Tıbbi bitkilerin yetiştirilmesi ve analizlerinin yapılmasında ülkemizde en yetkin birim olan ARGE-FAR’daki yenilikler hakkında İVEK’in değerli eczacılarının ufkunu genişletti.
Bitki üretimi yapılırken önemli bitkiler göz önüne alınmalı
Bitkisel hammadde üretimiyle ilgili şunları söyledi: ‘En çok hangi bitkiye ihtiyaç var ve bu bitkisel ilaçlar nasıl üretilmeli? Yurt dışında GAP (good agrıculture practice) koşullarında üretim yapılmaktadır. Ülkemizde üniversite, devlet, üretici üçgeninde bitkisel ürünün kontrollü koşullarda üretilip, bitkisel ilaç üretiminin yapılmasını amaçladıklarını belirten hocamız, özellikle talep olan bitkilerin üretiminin yapılması gerektiği belirtti. “Önü açık olan bitkiler, aspir, ruşeym, ısırgan, nar çekirdeği gibi bitkilerdir. Nar çekirdeği omega-5 bakımından zengindir. Çörek otunun ise immun sistemi güçlendirdiği, Kur’an-ı Kerim’de yer aldığını belirtmişlerdir ve Almanlar tarafından klinik testleri yapılmıştır. Yine Almanlar tarafından patenti alınıp üretimi yapılmaya başlanmıştır.” dedi
Bitkisel ilaçlarda ruhsatlandırma önemli
Ürünlerin ruhsatı hep Tarım Bakanlığı tarafından veriliyor. Analiz 1 defaya mahsus yaptırılıyor ve daha sonraki dönemlerde beyan usulü ile onay veriyor. Bu ise çok risklidir. Firma doğru beyan ediyor mu içeriği gerçekten üzerindeki değerlerle uyuşuyor mu? Zayıflama ilacı diye basite alırız ancak zaman zaman insan hayatına mal olmaktadır.
Hekimler fitoterapi öğrenecek
Fitoterapiye inanmayan birçok hekim olmasına karşın Ege Tıp Fak. 3. Sınıfta seçmeli ders olarak konmuştur. Hiç olmazsa çekirdekten yetişen hekimler fitoterapiye biraz daha farklı bakacaklar. Doktor reçete edecek, eczacı eczaneden verecek, hasta bunu kullanacak. Bunu sağladığımız zaman, sacayağına dışarıdan kimse müdahil olamayacak.
Eczacılık uzmanlığı tıptakinden farklı olmalı
Uzmanlık tıptaki uzmanlık gibi olmamalıdır. Uzmanlık tektir, onun alt birimleri olur. Uzmanlıkları önce tanımlarsanız çok ciddi sıkıntılar çıkarır. Hastaneler ciddi sıkıntı oluşturur. O kadroyu alan kişi sıkıntı yaşar. Bunun itirazını yaptık. Son taslakta uzmanlık komisyonu kuruldu.
Akademisyenlikle uzmanlık farklı şeyler
Uzmanlık dediğimiz şey bir alanda derinleşmiş olmak kastedilir. Bazı ülkeler uzmanlığı 5 yılda, bazısı 3 yılda verir. Biz hangisini vereceğimize karar vermeliyiz. Bazı üniversiteler 2, bazıları 3 yılda veriyor. Bunun belli bir standardı olmalı, onun sonunda bir uzmanlık sınavı ve uzmanlığın kendi alanıyla ilgili jüri üyeleri olmalı. Uzmandan çok beklentilerimiz olacak. Bence akademisyenlikten daha fazla önemi var. Burada uzmanlıkta homojen eğitimin sağlanması için YÖK’e büyük görev düşüyor.
Eczacılık kökenli akademisyen sayısı yetersiz
Eczacılık kökenli akademisyen sayısı 370 kişi. Tüm fakültelere dağıtsak yok gibi bir şey. Eczacılardan bu alana talep olmaması ciddi bir handikap. Araştırma görevlisine devletin verdiği para 1100 TL.
Ege Üniversitesi’nin yüksek lisans programlarına başvuruları kabul ediyoruz
Bizim botanik kursumuzun bu ay sonunda ilanlar açılıyor. Ege Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde yüksek lisans, doktora programlarında en önemli özelliği dışarıdan tezli ve tezsiz yüksek lisans ve doktora programı var. Eczanenizi işleterek doktora master yapabilirsiniz, hem de ücretsiz. Yoğunlaştırılmış program şeklinde olabilir. ÖYP ile de istediğiniz üniversiteye başvurabilirsiniz.
Sektöre vermiş olduğu hizmetlerden ötürü Ulvi hocamıza İVEK Yönetim Kurulu adına Başkan Ecz.H.Kenan Aktan plaketini takdim etti.
Haber: Ülkü ALKO / İVEK
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM