Türk Eczacıları Birliği (TEB) ile İşitme Engelliler Federasyonu arasında imzalanan protokolle işitme engellilerin ilaca daha güvenli erişimi sağlanacak.
İki kurum arasındaki protokol, TEB Başkanı Erdoğan Çolak ile İşitme Engelliler Federasyonu Başkanı Muammer Ay tarafındanTEB Genel Merkezi'nde düzenlenen törenle imzalandı.
Çolak, törende yaptığı konuşmada, hastaların doğru ilaçları doğru şekilde kullanmalarını sağlama görevi olan eczacıların aynı zamanda bilgi verme, öğretme ve bazı durumlarda destek olma gibi ilave sorumlulukları da bulunduğunu söyledi.
Her hastaya olduğu gibi geçici veya daimi engelli hastalarına da en iyi kalitede ve ihtiyaçlarına uygun hizmet koşullarını sağlamanın, yaşam kalitelerinin yükselmesine katkıda bulunmanın da eczacıların sorumlulukları arasında yer aldığını ifade eden Çolak, protokolün ''Engelli Dostu Eczane'' projesinin ilk basamağı olduğunu belirtti.
Protokolle isteyen eczacı ya da personele işitme engellilerle sağlıklı iletişim kurmalarını sağlayacak düzeyde ''işaret dili'' öğretileceğini anlatan Çolak, ''Eczacılarımıza ve eczanelerde çalışan personele işitme engelliler eczaneye geldiğinde ilacın kullanım şekli, dozu, aç mı tok mu alınacağı ve diğer sağlık sorunlarıyla ilgili bilgi verebilecekleri basit cümleler öğretilecek. Çift el parmak alfabesi ve sözlük kelimelerinin yanında rakamlar ve tarihler, istekler, öneriler ve şikayetlerle ilgili işaret dili eğitimi verilecek'' diye konuştu.
OKUMA YAZMA BİLMEYENLER
Kısa sürede başlaması öngörülen başka bir uygulamayla da eczacıların okuma yazma bilmeyen işitme engelliler için ''piktogram'' denilen resimli tarifleri hastalarına bilgisayarlardan çıktı alarak vereceklerini bildiren Çolak, bununla ilgili altyapı çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.
TEB Başkanı Çolak, görme engelli vatandaşlar için de ilaçlardaki bilgilerin Braille alfabesiyle de yazılmasına yönelik çalışma yürüttüklerini belirtti.
Bir soru üzerine Çolak, Engelli Dostu Eczane Projesi kapsamında, işaret dili kullanılabilen eczanelere hastalarca bilinmesi için yazı asılacağını bildirdi.
Çolak, talep eden eczanelere bu eğitimin hemen verilebileceğini, benzer uygulamaların Avrupa'da da olduğunu söyledi.
''ECZANELERDE SIKINTI YAŞANIYOR"
İşitme Engelliler Federasyonu Başkanı Muammer Ay da işitme engellilerin eczanelerde ilaç alırken sıkıntı yaşadıklarını, protokolün hayata geçirilmesiyle bunların aşılmasını umut ettiklerini belirtti.
Eczacılara sadece ilaç kullanım ve dozlarıyla ilgili işaretlerin öğretileceğini, bunun için de 8 saatlik bir eğitimin yeterli olacağını ifade eden Ay, yakında otobüs firmalarıyla da benzer bir protokol imzalamayı planladıklarını bildirdi.
İşitme engellilerin seyahat ederken de birçok sıkıntı yaşadıklarını anlatan Ay, ''Adana diye bazen gözümüzü Ankara'da açıyoruz. Bir turist bile bu tür sıkıntılar yaşamıyor. Bunları aşmak istiyoruz'' şeklinde konuştu.
AA
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM