Yasa Eczacılara Rağmen Olmamıştır
Eczacılık yasası üzerine konuşan Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Saim Kerman, bu yasanın ciddi bir emek sonucu oluştuğunu söyledi. Yapılan her şeyin düşünülerek yapıldığını ve eczacıların isteklerinin göz önünde bulundurulduğuna dikkat çekerken sözlerine şöyle devam etti; “Bu yasa sürecinin başlamasına dair talep eczacı meslek örgütünden gelmiştir. Eczacıların büyük bir çoğunluğunu yansıtacak şekilde kaleme alınmıştır. Yasa eczacılara rağmen olmamıştır. Tabi ki tek başına bakıldığında herkes mutlu olmayabilir. Bazı lokasyonlarda, bazı kişilerin yeni bir takım sorunlarla karşılaşması söz konusu olabilir” dedi.
Hata Varsa Düzeltilmesi İçin İhtimal de Vardır
Yasaya dair eczacıların gördüğü sıkıntıların olabileceğini söyleyen Kerman, bunun düzeltilmesi için de gerekli başvuruların yapılabileceğini, bu başvuruların değerlendirilmesi neticesinde görülen herhangi bir hatayı düzeltme ihtimalinin de bulunduğunu ifade ederek “Yine yasanın uygulanmasına dair mahkeme yolu da açıktır. Sonuçta herhangi bir hata varsa düzeltilmesi için ihtimal de vardır. Fakat çoğunluk ve yaygın uygulama tarzına baktığınızda şu anki çıkan metin doğruya daha yakın görünüyor” dedi.
Ehil Olmayan Yollardan Eczacılık Yapılmasın İstiyoruz
Muvazaa konusunda kesin bir tavır içinde olduklarını ifade eden Saim Kerman, bunun için yasada önlemi net bir şekilde aldıklarını söyledi. Yasaya ilişkin muvazaa gündemini değerlendiren Kerman, sözlerine şu ifadelerde yer verdi: “Yasa muvazaa konusunda ciddi bir endişe getirdi. Bu endişe hepimizin yararına işleyecek. Muvazaa tespit edildiğinde 5 yıl meslekten men gibi bir yaptırım söz konusu. Anlaşma iki eczacı arasında ise bu iki eczacı da ciddi problem yaşayacaklar. Biz istiyoruz ki herkes işini düzgün yapsın. Muvazaa konusu eczacıların da razı olmadığı bir konu ve bu husus Mayıs ayında çıkartılan yeni haliyle yasaya yansımış durumdadır. Diplomasını kullandıran ama eczanede oturmayan, eczacılık yapmayan, ehil olmayan kişilerin insanlara ilaç vermesine sebep olan eczacılara engel olmak istiyoruz.”
Eczacının Mağdur Olabileceği Durumları Yönetmelikte Değerlendireceğiz
Eczacının yeni çıkan yasa ile mağdur olabileceği durumlar üzerine de değerlendirme yapan Saim Kerman; “Türkiye’de başka ülkelerde daha az görülen bir eczane hareketliliği sorunumuz da var. Çok fazla yer değiştirme oluyor. Artık bunların belli bir yerde durulması gerekiyor. Bunun için getirilmiş bir düzenleme var şimdi. Bu düzenlemelerden doğan bazı olumsuz durumlar olabilir. Dükkan sahiplerinin durumu bilmesinden dolayı kira fiyatlarını yükseltme durumları olsun ya da bir takım illegal yaptırımlar olsun eczacıyı zor durumda bırakacaktır diye düşünülebilir. Bunun da önüne geçmek için yönetmelikte bir takım değişiklikler yapacağız. Şu anda yönetmelik üzerinde çalışıyoruz. Çünkü bu gibi hallerin istisnalar oluşturması mümkün olabilecektir. Yönetmeliği oldukça geniş bir grubun görüşlerini yansıtacak şekilde oluşturacağız. Kanunda çok fazla ifade yok, nüfusa göre sınırlandırma var. Detay çalışmaları yönetmelikte olacak” dedi.
İVEK Derneği Özel Haber/ Ayşe Esra GÜLER
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM