Geleneksel Tıbbi Ürünler Hakkında Güzel Çalışmalarımız Var
Geleneksel tıbbi ürünler hakkında yöneltilen soruları cevaplandıran İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Saim Kerman, bitkileri iki şekilde tasnif etmeyi planladıklarını ifade etti. Gıda destek ürünleri ve tıbbi etkisi olan ürünler olarak ikiye ayırmayı düşündükleri bitkileri ona göre ruhsatlandıracaklarını söyledi. Bu konuyla alakalı yaptıkları çalışmalara dair “Geleneksel tıbbi ürünler hakkında Tarım Bakanlığı ile yürüttüğümüz bir çalışmamız var. Tıbbi etkisi olan bitkileri geleneksel tıbbi ürünler yönetmeliğine göre bakanlığımızın ruhsatlandırmasını istiyoruz. Gıda destek ürünü olan bitkileri ise şimdi olduğu gibi tarım bakanlığının kontrolüne vermeyi düşünüyoruz. Bu çalışma bittiğinde henüz orada ruhsatlı bulunan bazı ürünlerin bu tarafa doğru kaymasını zorlayacağız” sözlerine yer verdi.
Kötüye Kullanımda Cezai İşlem Söz Konusu
Bitkisel ürünlerin bilen ya da bilmeyen kimi çevrelerce suiistimal edildiğine dikkat çeken Kerman, bunlar hakkında da çalışmalarının olduğunu söyledi. “Bu ürünler Tarım Bakanlığı’ndan onay aldıkları bu halleriyle, aslında ilaç olarak adlandırılamazlar. Buna rağmen ilaç gibi adlandırılıyorlar. Endikasyon verilemez olduğu halde, bu ürünlere endikasyon verildiğini görüyoruz. Bizim hemen hemen her gün bir firma ile ilgili faaliyetimiz söz konusu. Ya yayın durdurma, ya ürün toplatma, ya bakanlıktan cezai işlemler gibi uygulamaları talep etmek ya dava açmak gibi faaliyetlerimiz var” dedi.
Sağlık Beyanları İfadesi Kanunda Yer Alıyor
Bitkisel ürünleri ne şekilde takip ettiklerini anlatırken bunu sağlık beyanları üzerinden değerlendirirken şunları söyledi; “2 Kasım 2012’de bakanlığımız yeniden teşkilatlandı. Resmi gazetede bakanlığımızın teşkilatlanma kanunu yayımlandı. 27. madde kurumumuzun kuruluşunu ilan etti. 27. maddenin B bendinde sağlık beyanları ifadesini görüyorsunuz artık. Bu, daha önceden bizim hukuk sistematiğinde yeri olmayan bir ifadedir. Bir ürünün satışında ister bakanlığımızdan izinli olsun, ister başka bir bakanlığın izin kapsamında olsun ürün sağlık beyanı kullanılıyorsa sağlık bakanlığına başvurarak bu beyanı kullanıp kullanamayacağına dair izin alması gerekir. Bunu izinsiz yapan her firma ile ilgili yaptırım hakkımız mevcuttur” dedi.
Reklamlar Denetim Altında
Reklamlar konusunda bir denetim mekanizmalarının olduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti; “Eskiden sadece ürünleri analiz edip içinde zararlı bir madde bulursak müdahale edebiliyorduk. Şimdi doğrudan doğruya o yetkiyi kullanmaya başlayarak müdahale ediyoruz. Reklamlar da bu noktada denetim altında. Ancak görsel medya iki kısma ayrılıyor; birisi internet diğeri radyo ve televizyon. Televizyon kısmında bu başarılmakla birlikte, internet kısmında yayınların bir kısmının yurt dışı kaynaklı olması sebebiyle yaptırım biraz daha geriden gidiyor”
Bitkisel Ürünler İçin Ruhsat Prosedürü Gündemde
Bitkisel ürünler hakkında oluşturulan genç bir yönetmelik olduğunu söyleyen Dr. Kerman, bunun üzerinde çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. “Birçok ürün için çoktan ruhsat prosedürü oluşmuş durumda. Bizim geleneksel tedavide kullanılan bitkilerimizin sayısı oldukça fazla. 3500 civarında endemik bitkimiz var bizim. Bunların içinden 1000’e yakını tıbbi amaçlı kullanılabiliyor. Bunu çok faydalı bir düzleme oturtmak zorundayız. Bu yönetmeliği onun için yaptık zaten. Hakkında geleneksel bir bilgi birikimi olan bitkileri ruhsatlamayı istedik” diye belirtti.
Ürün Başvuruları Geliyor
Düzenlemelerden sonra kendilerine yapılan ürün başvurularından bahsederek “17 kadar ürün başvurusu aldık. Bunun yıllar itibariyle oldukça artacağını düşünüyoruz. Ve vatandaşlarımız arasında bilinen bir takım tedavi metotlarının bilimsel yöntemlerle vatandaşlarımıza sunulmasını sağlayacağız. Bu konuyla 20’ye yakın akademisyenden oluşan bir komisyon oluşturduk” şeklinde açıkladı.
Bitkiler Emin Ellerde
Bu ürünlere endikasyon bildirilebileceğini, reçete edilebileceğini, reçetesiz de satılabileceğini ama en önemlisi sadece eczacı eliyle vatandaşa ulaşacağını bildiren Kerman, bu konuda bitkileri emin ellere emanet etmeyi düşündüklerini söyledi.
İVEK Derneği Özel Haber/ Ayşe Esra GÜLER
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM