Arıların çeşitli çiçeklerden toplayarak, kanatlarında taşıdıkları, bitkinin erkek üreme hücresi olan bir bitki özüdür. Polenin çok yüksek besin değerli olduğu keşfedildikten sonra kovanların girişlerine polen tuzakları yerleştirilmiş ve bu sayede arıyı rahatsız etmeden kovandaki polen stokları toplanmaya başlanmıştır. Arıların kovana girişlerinde kanatlarından tuzaklara düşen polen; naturel kurutma sistemiyle kurutulur ve çok kıymetli bir besin haline gelir.
Polende tam 22 çeşit aminoasit, 27 çeşit madensel tuz, doğal hormon, enzim, koenzim, pigment, karbonhidrat ve ferment vardır.
Polende bulunan başlıca asitler pantothenik, linoleik, askorbik ve araşidonik asittir. Demir, bakır, kalsiyum, sodyum, magnezyum, silisyum ise varlığı polende tespit edilen elementlerden bazılarıdır. Polende bulunan iz elementler alüminyum, nikel, titaniyum ve çinkodur.
A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B7, B8, B9, B12, C, D, E, H, P, PP vitaminlerini içerir.
Polende yüksek oranda rutin vardır (rutin kılcal damarları etkiler, aynı zamanda kalp kasının çalışmasını güçlendirir).
Polenin antibiyotikler özelliği de kanıtlanmıştır. Staphylococcus, Salmonella, Ecoli ve Bacillus anthracis'e karşı etkili olduğu ve bunların üremelerini engellediği tespit edilmiştir.
Fransız Tıp Profesörü Dr.Robert Tocquet’e göre; "Polen, harika besinlerin en üstünüdür. Kimyasal analizler polende tüm vitaminler, proteinler, yağ, şeker, mineral, hormon, büyütücü faktör, pigment vs. bulunduğunu gösteriyor. Bu canlı dengeli besin beyni ve vücudu yorgun ve uyuşuk insanlara bir kaç günde canlılık ve yaşama neşesi veriyor. Büyüme faktörleriyle cılız ve durgun çocukların hızlı gelişmesini sağlıyor. Kansızlarda, bir ay süreyle her gün bir kahve kaşığı polen yedikten sonra yapılan laboratuar denemeleri, kırmızı küreciklerin, milimetre küpte 500.000 arttığını gösteriyor. Hafif laktasiftir. İç zehirlenmeyi önleyicidir. Sabah ve öğle, vitamin almak için polen yiyiniz. Ilık süt, bal veya suya karıştırılır veya doğrudan yenilir. Aşırı yorgunluk ve zayıflık gibi durumlarda doz arttırılmalıdır. Son araştırmalar erken yaşlanmdan koruduğunu gösteriyor. Siz, 60 yaşından sonra 40 yıl daha dinç yaşamak istiyorsanız Poleni hemen her gün yiyiniz." demiştir.
Yine değişik laboratuarlarda özellikle Rusya vitaminler Enstitü'sünde birçok kez yapılan analizlere göre Polen, vitamin ve ferment gibi canlı cevherlerden yana çok zengindir. Prof. Joiriche, Dr. Chauvin ve Alain Caillas'ın yaptıkları Polen analizleri göz önüne alınırsa, en başta sinir dengesini korumaya yaradığı anlaşılır. Beyin yorgunluğu ve düşünsel bunalım sonucu ortaya çıkan, zayıf sinirli, gücü tükenmiş ve uyuşuk insanlar, günde yedikleri iki kaşık polenle gerçek bir sağlık verici, sakinleştirici ve dinçleştirici ilaç bulabiliyorlar.
Polenin diğer faydalarına gelince:
- Zayıf olanlar polen kürüne başvurmalıdır; çünkü polen iştah açıcıdır
- Polen, kabızlık ve bağırsaktaki tıkanmaları ortadan kaldırır. İshali tedavi eder. Bağırsak florasını düzenler.
- Polen kansızlıkta da kullanılabilir.
- Polende bulunan Riboflavine'nin görme üzerinde etkisi büyüktür.
- Polen prostat hastalarında iyileştirici rol oynar.
- Polen güzellik kremi olarak da kullanılır. Bunun için, bir kahve kaşığı polen öğütülür ve taze yumurta sarısıyla karıştırılır. Bu karışım hafif masajla yüze ve boyuna sürülür. Yarım saat beklenir. Zamanı dolunca bol suyla yıkanır. Sonuçta cilt parlaklık ve tazelik kazanır.
Bilim ve Teknik Dergisinde yayımlanan kür önerisi ise şöyledir; Birinci hafta 15 gram polen sabahları aç karnına alınmalıdır, iki ve üçüncü hafta günde 30 gram sabah kahvaltısından 15 dakika önce yarısı ve akşam yemeğinden 15 dakika önce diğer yarısı alınmalı, dördüncü haftada ise uygulama birinci haftada olduğu gibi tekrarlanmalıdır. Bu küre ilave olarak her sabah kahvaltısında bir dilim ekmeğe polenli bal sürülmeli ve bu yolla da 8 gram polen alınmalıdır.
Ayşe Esra GÜLER
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM