Diyabet, gözün özellikle sinir tabakasını (retina veya ağ tabaka) ve bu tabakadaki kılcal damarları etkileyerek çalışmasını bozmakta ve görme kayıplarına yol açmaktadır. Şeker hastalığına bağlı retina bozukluklarına diyabetik retinopati adı verilmektedir.
Diyabetik Retinopati'nin Seyri Nasıldır?
Diyabetik Retinopati'nin çeşitli evreleri vardır. Başlangıçta küçük damarlarda değişiklikler meydana gelir. Bu değişikliklerin neticesinde retinada kanamalar başlar, damarlar sızması gereken maddeleri damar dışına sızdırır, bu sızıntı retinada sıvı toplanmasına (ödem) yol açar.
Ayrıca küçük damarlarda tıkanıklıklar olur, tıkanan damarlar dokulara gerekli oksijeni ve besini götüremez. Sonuç olarak yeni damarlar ortaya çıkar, ancak oluşan yeni damarlar anormal yapıda olduğundan kolayca kanar, şiddetli göz içi kanamalarına ve görme kaybına yol açarlar.
Diyabetik Retinopati Çeşitleri
Üç tür diyabetik retinopati vardır.
Arka tarafta meydana gelen retinopati; görüşünüzü etkileme açısından en az ciddi olandır ancak yine de GP’niz veya bir göz doktoru (oftalmolojist) tarafından düzenli olarak izlenmesi gerekir.
Pre-proliferatif retinopatide ise retinanız şişer ve kan sızdırarak görüşünüzü engellemeye
Proliferatif retinopatide ; ise genellikle aniden görme kaybına da neden olabilen şiddetli kanama nedeniyle görüşünüz bulanıklaşmaya başlar.
Diyabetik Retinopatinin Belirtileri
-küçük benekler
-çizgiler
-bulanık görme
-gece iyi görememe
-parlak ya da loş ışığa uyum sağlamakta güçlük çekme
Diyabetik Retinopatinin Belirtileri
Diyabetik retinopati, gerektiğinde argon lazer (scatter(dağınık)) ile tedavi edilir. Lazer tedavisinde amaç, anormal kan damarlarını kapatılmasına yardımcı olmaktır. Tedavi genellikle birkaç seansta tamamlanmaktadır. Her ne kadar tedavi sonrası çevre görüşünde azalma olabilse de lazer tedavisi ile mevcut görme düzeyi korunabilir. Lazer tedavisi ile renkleri soluk görmeye ve gece görme düzeyinde hafif bir azalma neden olabilir.
Lazer tedavisinde hedef, görmeyi arttırmak değildir; amaç retinopatinin ilerlemesini durdurmak, hastanın ilerde görmesinin tamamen kaybetmesini yani kör olmasını önlemektir.
Önemli: Hiçbir şikayetimiz yoksa bile yılda 1 kez göz dibi muayenesi yaptıralım. Yaptırmayanları uyaralım.
DİYABETİK RETİNOPATİNİN İLAÇ TEDAVİSİ YOKTUR
Sinan AY
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM