Çölyak bir ince bağırsak alerjisidir. Bu alerji, buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi tahılların içinde bulunan ve “gluten” ismi verilen proteine karşı ince bağırsağın ömür boyu sürecek bir hassasiyet göstermesidir.
Küçük çocuklarda kusma, ishal, karın şişliği, iştahsızlık, kilo alamama, boy uzamasında yavaşlama gibi belirtileri vardır. Yetişkinlerde kansızlık, kemik zayıflığı, nedeni bilinmeyen karaciğer hastalıkları gibi çok değişik belirtilerle kendini gösterir. Çölyak hastalığı hayatın herhangi bir döneminde ortaya çıkabilir. Bazen bir ameliyat, doğum, hamilelik, viral enfeksiyonlar ya da şiddetli duygusal stresten sonra tetiklenip ortaya çıkabilir.
Avrupa ülkeleri ve Türkiye’de 100-150 kişide bir, Amerika’da ise 133 kişide bir görülmektedir. Genel olarak bakıldığında, dünyada bir tek Çin ve Japonya’da hemen hemen hiç görülmemektedir.
Çölyak hastalığının en önemli özelliklerinden biri, hiçbir belirti vermeden sinsice kişiye zarar verebilmesidir. Çölyak genetik bir hastalıktır. Lakin kesinlikle bulaşıcı bir hastalık değildir.
Çölyak hastalığının tek bir tedavisi vardır, o da glutensiz diyettir. Yani beslenme düzeninden buğday, arpa, çavdar ve yulaf çıkarılmalıdır. Bu diyetle şikayetler azalsa da hastalık düzelmediği için diyet bozulmadan devam ettirilmelidir.
Ayşe Esra GÜLER
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM