Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Özcan, çocukların en fazla şeker niyetine yedikleri ilaçtan zehirlendiklerini söyledi.
Zehirlenmeye neden olan maddelerin başında ilaçların geldiğini anlatan Uzm. Dr. Özcan, evlerde kullanılan deterjanlar, kibrit, naftalin gibi kimyasal maddelerin yanı sıra tarım ilaçlarının da çocukları zehirlediğini kaydetti. Çocuklarda zehirlenmeye yol açan ilaç grupları arasında; anti depresanlar, Ağrı kesici ve ateş düşürücülerin ilk sıralarda geldiğini belirten Dr. Özcan, şöyle devam etti:
"Genellikle zehirlenmeler, 0-9 arası yaş grubundakilerde bilinçsizlikten, 1-9 arası yaş grubundaki zehirlenmeler ise en fazla erkek çocuklarda görülüyor. Çocukluk çağı zehirlenmelerinin genellikle ev ortamında gerçekleştiğini, küçük yaş grubundaki vakaların büyük çoğunluğunu erkek çocuklarının oluşturmasının daha hareketli, meraklı ve karıştırıcı olmalarından kaynaklandığını biliyoruz. Evlerde ilaçların, kapağı, çocuklar tarafından açılması mümkün olmayan bir ecza dolabında saklanması gerekiyor. Minik yaramazların ateş düşürücüler gibi tadı güzel şurupları şeker niyetine içtiklerine ve sonrası büyük sıkıntılar yaşadıklarına şahit oluyoruz. Böyle bir zehirlenme karaciğere büyük zarar verebilir. Zehrin akciğere yayılmasına yol açabileceği için çocuk kusturulmadan hemen bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir."
"BÜYÜKLER, KULLANDIĞI İLAÇLARI ÇOCUĞA OYNAMALARI İÇİN VERMEMELİ"
Büyüklerin, inkullandıkları ilaçları çocuğa oynaması için vermemesi gerektiğine dikkat çeken Uzm. Dr. İsmail Özcan, çoğu zaman çocuğun eline 'oyuncak' diye verilen ilaçların istenmeyen sonuçlara davetiye çıkardığına dikkat çekti. Dr. Özcan, "İlaç zehirlenmeleri, bazı çocuklarda tekrarlar. İlaçların buzdolabının üstü gibi yüksek yerlere kaldırılması yetmez. Çocuk, bir sandalyenin üstüne çıkarak buna erişebilir. Zehirlenme vakalarında ailelere mutlaka bir ecza dolabı almalarını tavsiye ediyoruz. Çocukların kimyasal maddelerden zehirlenmemeleri için de ilaçların meşrubat ve su şişeleri veya yoğurt kaplarına konulmaması gerekiyor. Çocuk, evin içinde çok iyi takip edilmeli. İlaçların konulduğu kapların üzerine ne olduğu yazılarak çocukların erişemeyeceği yerlere konulması gerekmektedir." dedi.
CİHAN
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM