SAĞLIK Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, bulunamayan ilaçlarla ilgili bir yeniliği açıkladı. Müezzinoğlu, Türkiye’nin yurtdışından en çok ithal edilen ilaçları artık sadece Türk Eczacıları Birliği’nin (TEB) getirmeyeceğini, vatandaşın bulamadığı bu ilaçlar için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın da ihaleye çıkacağını söyledi. Organ bağışının artırılması için 81 ilden gelen, din adamı ve muhtar temsilcileriyle toplantı düzenleyeceklerini belirten Müezzinoğlu, “Bunun yanı sıra imamlar, öğretmenler, borsa ve ticaret odalarının kitlelerine mektup yazacağız. Organ bağışının dinen sakıncası olmadığını, herkesin ihtiyacı olduğunu anlatacağız” diye konuştu.
SAHTE İLAÇ ÖNLEMİ
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, vatandaşı çok ilgilendiren, bulunamayan ilaç ve organ bağışı konusundaki yenilikleri Hürriyet’e anlattı. 24 Ocak itibariyle isteyen herkesin telefonuna indireceği bir uygulama ile kullanacağı ilacın sahte olup olmadığını anlayacağını kaydeden Müezzinoğlu, “Telefonun karekoda tutulmasıyla ilaç sisteme kayıtlı mı? Türkiye’de mi üretiliyor yurt dışından mı ruhsatlı? Toplatılan bir ilaç mı görülebilecek. Böylece vatandaşlar eğer Türkiye’de ya da yurt dışında ruhsatlı değilse ilacın sahte olduğunu görebilecekler. Akıllı telefon olmayan kişiler karekodun fotoğrafını çekip bize gönderebilecekler. Bunu bizim merkez okuyacak ve derhal vatandaşa haber verilecek. Yani bu sistemle yanlışı vatandaş görürken biz de göreceğiz ve düzelteceğiz. Eğer ilaç sahteyse devreye emniyet de girecek” dedi. Müezzinoğlu şöyle devam etti:
İLAÇLAR BULUNABİLECEK
“Bulunamayan ilaçlarla ilgili Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) bir çalışma yapıyor. Örneğin 2013’te yurt- dışından en çok getirdiğimiz ilaçlar hangileri listemiz var. Bu ilaçları sadece TEB getiriyordu. Artık Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı o listeyi ihaleye çıkacak. Bunu artık depolarda yapabilecek. Yüklenici firmadan opsiyonel olarak ilave taahütler de isteyeceğiz. Böylece ilaç sıkıntısı olmayacak.
1 MİLYON MEKTUP
Organ naklinde ailenin itirazı kaldırılıyor. Kamu spotlarını hazırlıyoruz salı günü (14 Ocak) 81 vilayetten din adamı temsilcisi, muhtarların bölge temsilcileri ile Ankara’da toplantı yapacağız. Bunun yanısıra Diyanet ve bakanlık olarak imamlar, muhtarlar, öğretmenler ile borsa ve ticaret odalarının kitlelerine mektup yazarak organ bağışının dinen sakıncası bulunmadığını, sağlık açısından da Türkiye’nin buna ihtiyacı olduğunu anlatan 1 milyon mektup hazırlıyoruz. Bu mektupları stratejik olarak bir milyon adrese göndereceğiz. Bugün rakamlara baktığımızda geçen yıl 14 bin beyin ölümü gerçekleşmiş ancak 11 bin aile itiraz ettiği için organları alamamışız.
TÜRKÖK İHALESİ BU AY
Bu ay TÜRKÖK’ün ihalesini yapıyoruz. Nisan ayında da 12 bölgede kan alma merkezlerimizi kuracağız. İlik bankası altyapısı kurulunca 40-50 bin olan donör sayısını önümüzdeki 5 yılda 250 bine çıkarmayı planlıyoruz. Türk Kızılayı ile birlikte plazma kan ürünlerinin Türkiye’de üretilmesi için ihaleye çıkacağız. Şartnameyi hazırladık. Özellikle Müslüman ülkelerden bu konuda ciddi talep var.”
YERLİ İLAÇ İÇİN ÇALIŞMA
SAĞILIK Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “İlaçta yerli üretim için de çalışmamız var. Yaklaşık 15 milyar lira ilaç bütçesi ayırıyoruz. Yerli üreticilerimizin ürettiklerini değerlendirerek artık şunu söyleyeceğiz, ‘Üretim ülkemizde varsa onu alalım, gerekirse 3 yıl alım garantisi verelim; ama ilave üretim yatırımları farklı ilaçta ya ar-ge ya da yeni ilaç üretimi ile ilgili üretimler istiyoruz. Biz bir milyarlık ilacı alıyoruz; ama sizden şu şu yatırımları talep ediyoruz.’ Bu istek ilaç üretiminin artırılması için gerekli. Dünyanın tükettiklerine bakarak ‘bu ürün bizde de var’ diyebilmeliyiz. Prospektüsler de artık ürünleri dünyaya pazarlayacak şekilde olacak” dedi.
HÜRRYET
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM