Konya SGK Müdürü Cem Dinç, Türkiye'de ilk defa avuç içi damar izi yöntemiyle sorgulama sisteme geçilen Özel Farabi Hastanesi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, sisteme ilk defa Konya'da geçilmesinin ayrı bir önemi olduğunu söyledi.
Sistemle, vatandaşların daha çağdaş hizmet alması yönünde büyük bir atılım yapıldığını belirten Dinç, ''Yeni uygulamayla daha modern bir sisteme geçilmiş olunacak. Daha önce de 1 Mayıs itibariyle e-reçete sistemine geçmiştik. Bunlar birbiriyle entegre sistemler'' dedi.
Dinç, vatandaşları çağdaş anlamda hizmet almasını sağlayan sistemlere kavuşturduklarını vurgulayarak, ''Bu sistemde vatandaşlarımız avuçlarını sisteme okutacaklar. Bizim veri ambarına kayıt olacak. Vatandaşlar bundan sonra hastaneye geldiği zaman poliklinik hizmetlerini, istediği yerde istediği ilimizde alabilecek'' diye konuştu.
İlk etapta bu sisteme Mevlana Üniversitesi ve Özel Konya Farabi hastanelerinde geçileceğini anlatan Dinç, 1 ay içerisinde Konya'daki tüm özel hastanelerde uygulanacağını ifade etti.
Sistemin vatandaşların hayatını kolaylaştıracağını dile getiren Dinç, şöyle devam etti:
''Sistem, kağıt ortamında yaşanan sıkıntıları gidermiş oluyor ve bilgileri elektronik ortama taşımış oluyor. Bu sistem bize de şeffaflık ve denetlenebilir bir ortam sağlamış olacak. Sahte reçete olduğu gibi sahte hastalar da geliyor bize. En azından bunlar ortadan kalkmış olacak. Bundan sonra bu tür olumsuzluklarla karşılaşılmayacak.''
-''Dünyada sağlık alanında uygulayan sadece ABD var''-
Sistemin nasıl işlediğiyle ilgili bilgi veren Dinç, şunları kaydetti:
''Avuç içinin okutulduğu sistem saniyede 5 milyon kez tarama yapıyor ve bilgiler SGK Genel Merkezi'ne gidiyor. Merkez onu tanıdıktan sonra devamlı eşleştirmeyle tanıyor. Aslında basit bir sistem. Bu sistemi dünyada sağlık alanında uygulayan sadece ABD var. Bizdeki daha kompleks bir yapı ve bu anlamda ABD'nin bir adım ötesinde olmuş olacağız. Bizim uyguladığımız sistem Türkiye'ye özgü bir sistem.''
Özel Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Cevat Özpınar da sistem için pilot hastane seçilmelerinin kendileri için gurur kaynağı olduğunu söyledi.
Vatandaşların geçmişte özel hastaneye gidebilmesinin hayal olduğunu aktaran Özpınar, şöyle konuştu:
''Şu anda herhangi bir vizite kağıdı, sevk kağıdı veya bir sağlık cüzdanı olmadan sadece sosyal güvencesi olan bir vatandaşın, bir cihaza elini uzatarak hastanemizden her türlü sağlık hizmetini alabiliyor olması, ülkemizin geldiği noktayı gösteriyor. Bu sistemle kişinin sağlık güvence ve sosyal güvenlik haklarını bir diğer kişi kullanamayacak. Veri tabanı oluşuncaya kadar başlangıçta 1-1,5 dakikalık süre oluşuyor ancak veri tabanı oluştuktan sonra kişiler hastanemize geldiklerinde 1 saniyenin daha altında bir sürede, elini uzattığı anda, kişiyle ilgili tüm bilgiler ekrana gelecek.''
AA
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM