İki yıl önce uygulamaya konulan Aile Hekimliği işe yaradı. 2008 yılında yüz binde 19,4 olan anne ölüm hızı, sonraki yıl 18,4'e geriledi. Aile hekimliğinin hayata geçtiği 2010 yılında ise oran 16,4 oldu. Geçtiğimiz yıl yüz binde 15,5'e kadar inen anne ölüm hızı, 2012 yılının ilk beş ayında ise yüz binde 11,9'a düştü. Bebek ölüm oranları da 2008'den bu yana neredeyse yarı yarıya geriledi. 2008 yılında binde 17 olan bebek ölüm hızı, sonraki yıl 13,1'e, 2010 yılında 10,1'e, 2011 yılında da 9,6 olarak belirlendi. 2012 yılının ilk beş ayında ise binde 8'e indi.
Aile hekimlerinin performans değerlendirmesinin, anne-bebek ölüm hızındaki düşüşü belirleyen en önemli unsur olduğu belirtiliyor. Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği'nin 13. maddesine göre aile hekimlerinin performans değerlendirmeleri bireye yönelik verdikleri koruyucu sağlık hizmetleri dikkate alınarak yapılıyor.
Bursa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Resul Özbek, anne-bebek ölümlerinde büyük düşüş yaşandığını söyledi. Bu başarıda aile hekimlerinin özverili çalışmalarının etkili olduğuna dikkat çeken Dr. Özbek, aile hekimlerinin vatandaşların sağlık danışmanı olarak çalıştığının altını çizdi. Bu birimle şehirdeki anne ve bebek ölümlerinin çok ciddi oranda azaldığını belirten Özbek, şu bilgileri verdi: "Bursa'da anne ve bebek ölümleri Türkiye ortalamasının altına indi, dünya ortalamasına yaklaştı. Bebek ölüm hızı Türkiye'de geçtiğimiz yıl binde 9 iken Bursa'da binde 8 seviyesine düştü. Anne ölüm hızı da Türkiye genelinde yüz binde 15,5 iken şehrimizde yüz binde 11,9 oldu. Aile hekimlerimiz gebe takibi ve yeni doğan hizmetleri vermekle sorumlu. Onları çok yakından takip ediyorlar. Aşı takipleri yapılıyor. Ayrıca anne adaylarına eğitimler veriyoruz, annenin gebelik konusunda bilgilenmesi sağlanıyor."
ZAMAN
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM