A) Kamu-Özel Sektör-Üniversite İşbirliği ile Ar-Ge ve Teknoloji Yatırımlarının Artırılması
İlaç, tıbbi cihaz ve hizmetlerin yüksek katma değer sağlayacak şekilde üretilebilmesi, sürdürülebilir bir sağlık sistemi için kritik önem taşımaktadır. Bu nedenle, yenilikçi araştırma ve geliştirme faaliyetleri önemli bir işlev yüklenmektedir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de AR-GE çalışmalarının yaygınlaşması ve hedeflere yönelik sonuçlar elde edilmesi için kamunun koordine edici düzenlemelerine, teşvik ve desteklerine, özel sektörün yatırımlarına ve üniversitenin bilgi birikimine ihtiyaç vardır.
Bu gerçeklerden hareketle, kamu-özel sektör-üniversite işbirliğinin geliştirilmesine, bu yolla AR-GE ve teknoloji yatırımlarının yaygınlaştırılmasına ve hedeflere odaklı sonuçlar alınmasına katkıda bulunmak, İVEK için vazgeçilmez bir çalışma alanıdır.
Hedefler:
- Kamu bütçesinde Ar-Ge payının arttırılması ve bu payda teşvik ve destek önceliğinin Milli Savunma Sanayi’nin yanı sıra Milli Sağlık alanına da verilmesi için kamu nezdinde girişimlerde bulunulması
- Kamu-Özel Sektör ve Üniversitenin, Ar-Ge ve yatırım iş birliği akredite test faaliyetleri hizmetleri, belgelendirme ve ruhsatlandırma çalışmaları için bir araya getirilmesinde aktif rol oynanması
- Kamu, Özel Sektör ve Üniversite ilişkilerinin bilimsel etik değerlere uygun, güncel ve ileri projeksiyonları dikkate alan Ar-Ge ve sağlık teknolojisi alanlarına yönelik sonuç odaklı geliştirilmesi için çalışmalar yürütülmesi
- Alanla ilgili ihtiyaçları karşılamak, Ar-Ge faaliyetlerini, klinik çalışmaları desteklemek maksadıyla fon sağlayıcılar ile biyoteknoloji alanında rol alan girişimcilerin bir araya getirilmesi ve gerekli Destek Fonu’nun yapılandırılması/kurulması.
- Kısa, orta ve uzun vadeli öncelikli alanların belirlenerek Ar-Ge ve Biyoteknoloji yönlü çalışmaların yapılmasında kolaylık sağlanması açısından Sanayi, Üniversite, Ar-Ge merkezleri gibi farklı alanlarda kümeler oluşturulması.
- Ulusal ve/veya bölgesel “Biyoteknoloji Mükemmeliyet Merkezleri” kurulumunun sağlanmasına öncelik tanıyarak, Ar-Ge Projeleri oluşturulması adına değişik etkinliklerin düzenlenmesi, araştırmaların devlet ve özel sektör tarafından desteklenmesi, ticarileşme aşamasına kadar getirilmesi ve bu projelerin ulusal veya uluslararası otoriterler tarafından onaylanmasının sağlanması.
- Biyoteknoloji alanında kariyer gelişimi hedefi olan gençleri yönlendirmek adına eğitim, etkinlik, atölye vb. belirli aralıklarla organizasyonların düzenlenmesi.