Obezite genel olarak vücuttaki yağ dokusunun ciddi bir risk oluşturacak şekilde artmasına bağlı olan karakterizebir hastalıktır. Vücuttaki yağ artışına bağlı olarak konjestif kalp hastalıkları,tip 2 diyabet,hipertansiyon,inme gibi çeşitli hastalıklara yol açtığı kanıtlanmıştır. Obezite geleneksel yöntemlerle tedavi edilen basit bir fazla kilo sorunu değildir. Yüksek sağlık riskleri taşıyan ciddi bir klinik hastalıktır. Çok çeşitli tedavi yöntemleri vardır (ilaçlar, bitkisel ürünler, cerrahi yöntemler) ve ekonomik anlamda ciddi bir pazar payına sahiptir.
Bu yazımızda obezite tedavisinde en çok kullanılan zayıflama ilaçlarının bir kaç tanesinden bahsedeceğiz. Bunlardan ilki orlistat etken maddeli xenicaldır.1999 yılında FDA(Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) tarafından onaylanan ve en çok kullanılan zayıflama ilaçlarının başında gelmektedir. Bu ilacın etki mekanizması sindirim sistemi yağların emilimini önleme şeklindedir. Yani yağların emilimini engelleyerek depolanmadan doğruca atılmasını sağlamaktadır. Bu işlevi de lipaz adlı enzim sayesinde yapmaktadır. Bu enzim sayesinde yediğimiz besinlerdeki yağlar, yağ asitlerine dönüşmüyor ve emilimi azalmış oluyor. Böylelikle yağların atımı %30 artmış oluyor.
FDA ilacın yağ içeren besinlerle beraber kapsül şeklinde alınmasını öneriyor. Ayrıca hastaların çok iyi diyet uygulaması gerektiğini, düşük kalori almaları gerektiğini ve alınan gıdaların %30dan fazla yağ içermemesi gerektiğini önemle belirtmiş. Orlistat kullanan hastalarda yağların üçte biri emilmeden atılacağından yağda çözünen vitaminler(A,D,E,K) ve beta karoten almaları önerilmektedir. Orlistatın yan etkileri aşırı yağlı yemeye bağlı olarak ishal, gaz oluşumdan artış,sık dışkılama ve yağlı dışkıdır. Bir diğer zayıflama ilacımız da sibutramin etken maddeli reductildir. Esas olarak antidepresan olarak geliştirilen sibütramin 1997 yılında FDA tarafından onaylanmıştır. Santral olarak etkili olan sibutramin monoamin geri alım inhibitörüdür ve esas olarak beyinde tokluk merkezi üzerindeki doyma hissini artırır. Sibutramin kişide kontrol duygusunun oluşmasına neden olur ve bu nedenle sürekli açlık hisseden ve yiyecek düşünmekten kendini alıkoyamayanlar için önerilir. Sibutraminin yan etkileri hafiftir; uyku bozukluğu ağızda kuruluk, kabızlık, bulantı ve baş ağrısı. Ancak sibutramin kan basıncı ve nabızda ufak artışlara neden olduğundan hipertansiyon, kalp hastalıkları ve taşikardisi yüksek olanlara önerilmez. Ayrıca epilepsi hastaları, antidepresan kullananlar,16 yaşın altındaki çocuklar ve migren ilacı kullanan hastaların sibutramin kullanmaması önerilmektedir.
Piyasada en çok giden ve en kısa sürede en çok zayıflatan iki İlaç üzerinde durduk. Bu ilaçlar masum ilaçlar değillerdir. Bilinçsizce kullanılması ciddi sağlık sorunlarına hatta ölümlere yol açmaktadır. Bu ilaçların kontrolsüz kullanımından kaçınılıp muhakkak ve muhakkak doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
Fazla kilo tehlikelidir ama kontrolsüz ilaç kullanımı daha tehlikelidir.
Muhammed Harun Bayram / Genç İVEK
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM