Türkiye'nin deniz ve göle kıyısı bulunan illerinde yüzme alanlarını sağlık kriterleri açısından takip eden Sağlık Bakanlığı, düzenli aldığı örneklerin analiziyle belirlenen su kalitesi ve sıcaklığının yanı sıra cankurtaran, duş gibi imkanlara ilişkin anlık bilgi sunuyor.
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanı Hüseyin İlter, AA muhabirine, Yüzme Suyu Kalitesi Yönetmeliği hükümleri gereğince, yüzme ve rekreasyonel amaçlı kullanılan suların sağlıklı muhafazasının temini ile toplum sağlığının korunması amacıyla, her yıl yüzme sezonunda 34 ilin deniz ve göl sularında bakteriyolojik izleme çalışmaları yapıldığını söyledi.
Yüzme sezonunun, iklimsel faktörlere bağlı olarak her bölge için ayrı planlandığını ifade eden İlter, son olarak 34 ilde toplam bin 208 yüzme alanında izleme çalışmaları gerçekleştirildiğini bildirdi.
Belirlenen izleme noktalarından su numunesi alımlarının, sezonun 15 gün öncesinde başladığını belirten İlter, "Sezon süresince de su numunesi alımları 15 günde bir tekrarlanmaktadır. Bunlar 28 ilde bin 144 noktada deniz suyu, 8 ilde 55 noktada göl suyu, bir ilde 9 noktada baraj gölü izlemi şeklindedir" dedi.
Halk Sağlığı laboratuvarlarınca numunelerin "toplam koliform", "fekal koliform" ve "fekal streptekok" parametreleri yönünden analizlerinin yapıldığını dile getiren İlter, şunları kaydetti:
"Analiz sonuçları, yüzenlerin kirliliğe maruz kaldığı risk seviyesinin değerlendirilmesi, kirlilik tespiti ve alınacak önlemlerin belirlenmesinde son derece önemli bir göstergedir. Sezon içinde yapılan izlemede, zorunlu değerlere uygun olmayan yüzme alanları ivedilikle kirlilik kaynağının tespiti ve kirliliğin önlenmesi için çevre şehircilik il müdürlüklerine bildirilmekte, gerekli tedbirlerin alınması için ilgili belediye uyarılmakta ve yüzme alanı halkın kullanımına kapatılmaktadır.
Yapılan değerlendirmede bin 208 yüzme alanının yüzde 82'si A, yüzde 16'sı B ve yüzde 2'si C sınıfında yer almıştır. A ve B sınıfı olarak değerlendirilen yüzme alanları, yüzme suyu kalitesi zorunlu değerlerine uygundur. C ve D sınıfı olarak değerlendirilen yüzme alanları ise zorunlu değerlere uygun değildir. Bu nedenle C ve D sınıfında yer alan yüzme alanları kullanılmamalıdır."
Yüzme Suyu Takip Sistemi
Yüzme suyuna ait analiz sonuçlarının otomatik izlendiğini ve değerlendirildiğini bildiren İlter, sonuçların "http://yuzme.saglik.gov.tr" adresinden takip edilebildiğini söyledi.
İlter, bu sitenin hem yerli hem de yabancı turistlere hitap ettiğini, buradan sağlıklı bilgiye ulaşılabildiğini vurguladı.
Yüzme Suyu Takip Sistemi'nden, yüzme suyu alanı ile analiz sonuçları ve suyun kalitesine ilişkin bilgilere 24 saat anlık ulaşılabileceğini anlatan İlter, ayrıca bu bilgilerin farklı dil seçenekleriyle takip edilebildiğini belirtti.
Hava şartları ile yüzme suyu sıcaklığı sonuçlarının da anlık izlenebildiğini kaydeden İlter, "Yüzme alanının sahip olduğu cankurtaran, yeme içme alanları, soyunma kabinleri, duş gibi imkanlar hakkında bilgi alınabiliyor. Yüzme alanına ait fotoğraflar görülerek, bölge hakkında bilgi sahibi olunabiliyor. Yüzme alanına ulaşım veya en yakın sağlık kuruluşu gibi güncel verilere erişim imkanı sunuluyor" diye konuştu.
Kaynak: AA
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM