Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, tansiyon hastaları düşünülerek geliştirilen "pil" yöntemi, dünyanın birçok ülkesinden sonra Türkiye'de de kullanılmaya başlandı.
Dirençli vakalarda tedavi imkanı sağlayan yöntem, Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin ardından Özel Univarsal Çamlıca Alman Hastanesi'nde de bir hastaya uygulandı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Özel Universal Çamlıca Alman Hastanesi Kardiyoloji Kliniği Direktörü Prof. Dr. Metin Gürsürer, yapılan ameliyatla şah damarına pil takılan Birsel Sendoğan'ın, bu işlemden önce sık sık acil servislere 240/140 mmHg kan basıncı ile başvurduğunu belirtti.
Gürsürer, yapılan tetkiklerde herhangi bir organ problemi olmadığının tespit edilmesiyle Sendoğan'a yöntemin uygulandığını aktardı.
Pilin, hastanın göğüs kısmının önündeki kasın içine yerleştirildiğini belirten Gürsürer, şu bilgileri verdi:
"Pilin bağlı olduğu kısım ise şah damarında bulunuyor. Ameliyat sırasında en uygun kısım taramayla belirleniyor ve hastanın bu işlemden yarar görüp görmeyeceği tespit ediliyor. İşlem genel anestezi altında yapılıyor. Bu yöntemi ilaç ve renal denarvasyona rağmen tansiyonu kontrol altına alınamayan kişilerde uyguluyoruz. Bu pil son basamak tedavi olarak uygulanabiliyor."
Gürsürer, pilin ömrünün en az 6 yıl olduğunu aktararak, pil takılan hastaların 6-9 ayda kullandıkları tansiyon ilaçlarını en aza indirebileceğini, hatta ilaçlarını tamamen bırakabilecek noktaya gelebileceklerini kaydetti.
AA
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM