Su ve yiyeceklerin kötü hijyen koşullarında tüketilmesi, uyuşturucu bağımlılarının ortak enjektör kullanması hepatitin en sık bulaşma yolları.
Dünyada Hepatit A ve B virüslerine yönelik aşı mevcut iken, hepatit C virüsü için geliştirilmiş bir aşının henüz bulunmadığını belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Halil Turan Kaya, “Bu virüslerin ağız, kan ve cinsel yolla vücudumuza bulaşmaması için gereken önlemlerin alınması en doğru yoldur” dedi.
“ŞİKAYETLERİN HAFİF OLMASI TANIYI GECİKTİRİYOR”
Akut hepatitlerin iştahsızlık, ateş, bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, idrar renginde koyulaşma, cilt ve göz aklarında sararma gibi şikayetlere yol açtığını hatırlatan Kaya, “Hastalık olmadan hepatit B virüsü taşıyanlar ile hepatit B ve C ye bağlı kronik hastalığı olanlarda tanı koymak, şikayetlerin hiç olmaması veya hafif olması nedeniyle gecikebiliyor” diye konuştu.
“3 VEYA 6 AY ARALIKLARLA KONTROL ŞART”
Uzm. Dr. Halil Turan Kaya, yüksek riskli grupların virüs testlerinin düzenli aralıklarla yapılması, hepatit B ve A virüslerine karşı aşılama programlarının devam ettirilmesi gerektiğini belirtti. Dr. Kaya, “Hepatit B virüsünü hastalık olmadan vücudunda taşıyanlar dahil olmak üzere, tedavi gerektirmeyen hepatit B ve C hastalarının 3 veya 6 ay aralıklarla sağlık merkezlerinde kontrollerini yaptırmaları, kişilerin ve toplumun sağlığı açısından çok önemlidir” dedi.
NTVMSNBC
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM