Yeryüzü Doktorları’nın yönetim kurulu üyesi Eczacı Murat Akbıyık ile gerçekleştirdiğimiz röportajımız şöyle;
Yeryüzü Doktorlarına Kuruluşundan İtibaren Değinir misiniz?
Yeryüzü doktorları 2000 yılında İngiltere’de kuruldu. 2004 yılında ise Türkiye şubesi açıldı. O günden beri yeryüzü doktorları olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu kuruluş, kendine sağlıkla alakalı projeleri hedef seçmiş bir kuruluştur. Uluslar arası birçok kuruluşla da refere bir kuruluş aynı zamanda. Uluslar arası ve Türkiye içi ciddi destekler görüyoruz.
Faaliyette Olmak İçin Neden Başka Bir Yer Değil de, Yeryüzü Doktorlarını Seçtiniz?
Eczacılıkla ilgili farklı sivil toplum kuruluşlarında görev yaptıktan sonra yeryüzü doktorları benim huzur bularak çalıştığım bir yer oldu. Mesleki çalışmalarında içinde bulundum ama bu gibi yerler insanın vicdanını rahatlatan ve bu yolla huzur veren yerler diye değerlendiriyorum.
Gönüllüleriniz ve Yaptığınız Çalışmalarınızdan Bahseder misiniz?
3000 gönüllümüz var diyebiliriz. Bu gönüllülerin 1000 tanesi ise sadece Türkiye’den. Ağırlıklı olarak gönüllülerimiz sağlık profesyonellerinden oluşuyor. Yeryüzü doktorlarının 3 ana çalışma sahası var. Birincisi acil tıbbi müdahale gerektiren deprem, sel ve benzeri durumlardaki müdahalelerimiz. Bizim YYDSAR adında bir arama kurtarma ekibimiz var. En son Van depreminde çalışmalarda bulunduk. İkinci çalışma alanımız ise uzun vadeli ve kalıcı sağlık yardımları. Bunlara örnek olarak özellikle Afrika’da gerçekleştirdiğimiz katarakt, fistül gibi ameliyatları sayabiliriz. Bu ameliyatları yaparken aynı zamanda bölgedeki hekimleri de eğitiyoruz. Gazze ve Batı Şeria’da yapılamayan ameliyatları yapıyoruz. Aynı zamanda oradaki hekimleri de buraya getirerek onların tıbbi yeterliliklerini de arttırıyoruz. Üçüncü çalışma alanımız ise gittiğimiz yerlerde yaptığımız rehabilitasyon çalışmalarımız.
Diğer Faaliyetleriniz Nelerdir?
Somali’de Türkiye’ye ait ilk hastaneyi açtık. 60 yataklı bir hastane hizmet veriyor. 13 hekimde Türkiye’de verilen eğitimin ardından buraya yerleştirildi. Yaklaşık 32 ülkede tıbbi yardım gerçekleştirdik.
Eczacılar Yeryüzü Doktorlarında Neler Yapabilir?
Eczacılarımız da bölgeye gidiyorlar ve yardımcı oluyorlar. Yapılan çalışmaların bir de ilaç boyutu var. Dünyanın dört bir yanına ilaç yardımları gerçekleştirildi. Bölgedeki ilaç yardımlarını eczacı arkadaşlar organize ediyor. Giden eczacılar orada lojistik destek sağlıyorlar. Bize ihtiyaç olan ilaçlarla alakalı veri aktarıyorlar. Özellikle dil bilen herkese açığız. Ekipte herkes en az bir yabancı dil biliyor. Başta İngilizce olmak üzere Arapça ve Fransızca bilen arkadaşlara ihtiyaç oluyor. Eczacı Ahmet Bilal Dulkadir Beyin aracılığıyla geçenlerde elimize ulaşan ilaçların bir kısmını, yakın zamanda Suriye’ye gönderdik.
Akademisyenlerle Yürüttüğünüz Çalışmalarınız da Var mı?
Akademisyenlerden de ciddi destek görüyoruz. Başta İstanbul Üniversitesi Rektörü Sayın Yunus Söylet olmak üzere YÖK üyelerinden önemli yardımlar geliyor. Rektör Yunus Söylet bölgeye gidip çocukların ameliyatlarına da bizzat katılmıştı. Onlara da buradan tekrar çok teşekkür ediyoruz.
Gençlere de Yeryüzü Doktorlarında Yer var mı?
Gençlere de her zaman kapımız açık. Burada gelip bize yardımcı olan genç bir ekibimiz de var. Onlar da zaman zaman organizasyonlar düzenliyorlar. Yoğun dönemlerimizde yükümüze ortak oluyorlar. Genç sağlıkçılarımız da burada çalışmalarına yürütebilirler.
Röportaj: Ayşe Esra GÜLER- Ülkü ALKO
Röportajın ayarlanmasında emeği geçen arkadaşımız Muhammed Uğur POYRAZ’a teşekkür ederiz.
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM