Soğuk algınlığı, gribal enfeksiyon, rinofarenjit adıyla da bilinir. İki yüze yakın farklı virüs akut ÜSYE yapabilir. Etken influenza virüsü olduğunda ÜSYE ‘’grip’’ olarak nitelenir.
Viral ÜSYE genellikle 3-7 günde, etken influenza virüs ise 7-14 günde kendiliğinden iyileşir. Soğuk hava viral ÜSYE nedeni değildir. Ancak kış aylarında kapalı alanda ortak yaşamın artması ÜSYE etkilerinin bulaşma riskini artırır.
SEMPTOMLAR
1. Ateş, halsizlik, iştahsızlı, çocuklarda emme-yeme isteksizliği, baş ağrısı (ilk ortaya çıkan ve bir-iki gün içinde giderek şiddetlenen belirtilerdir).
2. Boğazda yanma-karıncalanma-ağrı
3. Burun tıkanıklığı-akıntısı, hapşırma, ses değişikliği, öksürük, konjonktivit, ishal(bu semptomlardan ikisinin bulunması viral ÜSYE tanısını koydurur).
4. Yüksek ateş, şiddetli semptomlar ve kas ağrısı, influenza enfeksiyonunu düşündürür.
TEDAVİ
Semptomlara yöneliktir.
1. Ateşli dönemde yatak istirahatı ve yeterli sıvı alma önemlidir.
2. Analjezik/antipiretik ilaç kullanılabilir. Parasetamol verilmesi yeterlidir. Çocuklarda viral enfeksiyonlarda, Reye sendromu riski nedeniyle asetilsalisilik asit kullanılmamalıdır.
3. Akut dönemde serum fizyolojik burun damlası uygulanabilir.
4. Viral ÜSYE sırasında hasta kesinlikle sigara içmemeli, ayrıca evde sigara içilmesi mutlaka engellenmelidir.
5. Antibiyotiklerin tedavide yeri yoktur! Komplikasyon ve sekonder bakteriyel enfeksiyon gelişimini engellemezler.
6. Dekonjestanlar ve öksürük şurupları semptomları azaltabilir; ancak hastalığı önlemez, tedavi etmez ya da hastalık süresini kısaltmaz.
7. C vitamini viral ÜSYE seyir ve süresini etkilemez!
İZLEM
1. İmmün yetmezliği, kronik akciğer, kalp ve metabolik hastalığı olanlar ve 65 yaşından büyük kişilerde grip sonrası komplikasyon gelişme riski fazladır.
2. Bir haftadan uzun süren ateş ve/veya öksürük, balgam, kulak akıntısı, komplikasyon olasılığını düşündürmelidir.
KORUNMA
1. Ellerin sabunla en az 30 saniye yıkanması, etken bulaşımının önlenmesinde en etkili yöntemdir. Eller, burun, göz ve ağızdan uzak tutulmalıdır!
2. Kapalı, kalabalık ve özellikle sigara içilen ortamlardan uzak durulmalıdır!
3. İnfluenza aşısının 65 yaşından büyük, huzur evinde kalan veya çalışanlarla, kronik sistemik hastalığı, immün baskılanması veya yetmezliği, astımı olan çocuk ve yetişkinler gibi risk gruplarında uygulanması önerilir!
Kaynakça: RXMediaPharma
MUHAMMED UĞUR POYRAZ
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM