Açlık hissi vücutta sindirim kanalında bulunan besinlerin yeterince olmaması hissidir. Açlıktan dolayı vücutta oluşan halsizlik, baş ağrısı, konsantre olamama, zihin dalgınlığı gibi meseleler kan şekeri ile ilgilidir. Aslında vücut olarak adapte olan bir insan uzun süre (30 gün aç kalma 5-10 gün susuz kalma) yemek ve içmekten uzak hayatını idame ettirebilir.
Fakat gerek iş hayatı gerekse ibadetlerin verimli bir şekilde yerine getirilebilmesi için gün içinde oruçlu iken dinç bir vücut şarttır. Bunu sağlamak için neler yapabiliriz gelin bir bakalım?
Sindirim sisteminde besin eksikliği açlığa sebep olmaktadır. Hızlı sindirilen besinler ise hızla sindirim sistemini terk ettiği için doygunluk hissini en az sağlayan besinlerdir. Uzun süre sindirim sisteminde kalan ve yavaş yavaş sindirilen besinler ise tok tutma süreleri uzundur.
İnsülin açlık tokluk hissinde rol oynayan bir hormondur. Kanda bulunan glikozun fazla olan bölümü insülin sayesinde kas ve karaciğerlere depolanarak alınmaktadır. Hızlı sindirilen besinler ve glisemik artışı fazla olan besinler tokluk hissini uzun süre sağlayamazlar. Kan şekerini aniden arttıran bu besinler insülini devreye sokarak alınan besinlerdeki şekeri depolara sevk ettirmektedir. Buda kısa süreliğine bir tokluk hissi demektir.
Bunu önlemek için yavaş yavaş sindirilen ve enerji oranı yüksek besinler tüketmek akıllıcadır.
Bu Besinlere Örnek Vermek Gerekirse;
-Yumurta
-Yulaflı yada tam tahıllı ekmekler
-Süt
-Bal
-Baklagiller (nohut ayrıca iştah açar sahurda önerilebilinir)
Baklagiller içerdiği besin değeri yüksek tokluk sağlayıcı, uzun sürede sindirilen besinlerdendir.
-Meyve suyu yerine meyve yemek
Meyvede bulunan lifli yapıdadır bundan dolayı sindirim süresi uzundur. İçerdiği vitamin, mineral ve karbonhidratlar ile sağlık deposu olmasının yanında besin değeri yüksektir.
Besinlerin yanında vücutta yukarıda bahsettiğimiz mekanizmayı yavaşlatarak tokluk hissini sağlayacak maddelerde vardır. Tarçın insülin salgılanmasını yavaşlatarak şekerin dokularda deposunu engellemektedir.
Seratonin salgılatıcı besinlerde tokluk hissi sağlamada vücuda yardımcı olurlar (Muz, Avokado, Yulaf, Peynir)
Muhammed Harun BAYRAM
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM