Unutkanlık nedir? Sebepleri nelerdir? Nasıl tedavi edilir? Bunların cevabını dile getirmeye çalışacağız.
Günlük yaşamda bazen önceden bildiğimiz şeyleri hatırlamamamız bizde büyük panik oluşturmaktadır. Hatta bir birini izler halde böyle durumlar ile karşılaşmak kişide acaba ben Alzhimer mıyım sorularını kendine sormasına sebep olmaktadır.
Fakat her unutkanlık demans manasına gelmez. Bazen spontan etkiler dahi unutmaya sebep olmaktadır. Stres, açlık, depresyon gibi sebepler bunlar arasındadır. Özellikle stres günümüzde en çok karşılaşılan hatta yaş sınırı oldukça düşen bir konudur. Bu sebeple unutkanlık beyin fonksiyonların yavaşladığı yaşlılarda değil küçük yaşlarda da görülen bir problemdir.
Unutkanlıkla nasıl başa çıkarım sorusuna cavap bulmak için öncelikle demans ile spontan unutkanlık arasındaki teşhisi tam koymamız gerekiyor.
Bir örnek vermek gerekirse. Bir pastayı yapıyor ama servis yapmayı unutuyorsanız bu spontan unutkanlık bulgularındandır. Ama pastayı yaptığınız halde bunu hatırlamıyorsanız demans benzeri bulgular görilmeye başlamış demektir.
Spontan unutkanlığın tedavisinde bunun kaynağını bulmaya çalışmalısınız. Stres, depresyon, açlık gibi sebepler üzerinde düşünmelisiniz. Son zamanlarda formunu korumak için diyet yapan bayanlarda uzun süre açlık ile seyir eden kan şekerinin düşmesi unutkanlığa sebep verebilmektedir. Eğer diyete başladıktan sonra unutma vakaları görmeye başlamışsak, diyetimizi tekrar kontrol etmeli gerekirse doktara başvurmalıyız.
Stres kaynaklı unutkanlıklarda kişinin bu stresten kurtulması kurtulamıyorsa kendini kontrol etmesi sağlanmalıdır. Unutma anında daha çok streslenmek durumu daha vahim yapmaktadır. Çeşitli doğal sakinleştiriciler kullanılarak (papatya çayı vb) ta buna destek olunabilir.
Depresyon beyin hücrelerini etkileyen, günümüzün en çok görülen hastalığıdır. Bu hastalık kişinin kendi çabaları ile kurtulmasının yanında bazen doktor desteğine ihtiyaç duyulmaktadır. Doktor psikolojik desteğin yanında bazen ilaç desteğinde bulunmaktadır. Bu ilaçlar mekanizma itibariyle beyin hücreleri arası irtibatı asgari düzeye indirgeyerek kişinin daha az düşünmesini kısaca beyin fonksiyonlarını yavaşlatmayı amaçlamaktadır. Beynin veri alması ve bu veriye daha sonra ulaşması gibi kompleks olaylar ise daha çok sinaps ve beyin fonksiyonuna ihtiyaç duymaktadır. İlaçların etkisinden dolayı verinin kaydı ve ulaşılması bu ilaçların engellemesinden dolayı büyük bir aksaklığa uğramakta ve unutkanlık boy göstermektedir.
Unutkanlığı azaltmak adına beyin fonksiyonlarını arttırıcı bazı besin takviyeleri almak yararlı olabilir. Bunlar vitaminlerdir Özellikle B1,B6 ve B12 vitaminleridir. Ginko biloba gibi doğal kaynaklı bitkilerde unutkanlıkta kullanılabilir.
Demans ise unutkanlıktan çok farklı bir patolojik bulgudur. Hafifleyen beyin yapısı, azalan sinaps sayısı ile karakterizedir. Demans olan kişi günlük ihtiyaçlarını dahi göremez hale gelir ve yatağa bağımlı olarak yaşar. Yaşlılarda görülen bu vaka tedavisi çok zor olan bir hastalıktır.
Yaş ortalamasının artması ile daha çok görülmeye başlayan Alzahimer şu anda 65 yaş üstünde %15 civarında bulunmaktadır. Alzahimer hastalığının en iyi tedavisi Alzahimer oluşması ihtimalini en aza indirmektir. Yaşam boyu sağlıklı beslenme, spor, stresten uzak bir yaşam bunu sağlamakta büyük yarar sağlar.
Muhammed Harun BAYRAM
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM