Genelde kırmızı zeminde toplu iğne başı büyüklüğünde su dolu kabarcıklardır. Bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda etkin hale geçer. İnsanların %80 i hayatlarında en az bir kez bu hastalığı geçirir.%20-%45 arasında tekrar gösterir. Yoğun güneşlenme, stres, ateşli hastalıklar, uzun yolculuklar, bağışıklık sistemini bozan AIDS gibi hastalıklar uçuk çıkmasını ve tekrarını kolaylaştırmaktadır.
Uçuk bulaşıcıdır. Özellikle aktif dönemde; kabuklanmaların, sulu kabarcıkların olduğu dönemde bulaşma en büyük orandadır. Bu yüzden bu dönemde kişilerle temas edilmemesi gerekir. Ayrıca hasta kişiler eşyalarını paylaşmaması gerekmektedir. Uçuk cinsel yollada bulaşan bir hastalıktır. Koruyucu önlemlerin alınması gerekir.
Tip 2 Herpex simplex virüsünün enfeksiyonu cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında yer alır ve en az sifiliz (frengi) ve gonore (bel soğukluğu) kadar yaygındır. Kadınlarda genital bölgede çıkan uçuk rahim ucu kanseri olasılığını arttırır. Genital bölgede çıkan uçuklar bulaşıcı olmaları ve kanser riski taşımalarından dolayı hekim gözetiminde tedavi edilmelidir.
Göz bölgesine yakınsa mutlaka hekim kontrolünde tedavi yapılmalıdır. Çünkü virüsün göze atlaması görme kaybına neden olabilir.
Uçuktan korunmak için stresten uzak durmak gerekir. İmmün sistemi kuvvetli kılabilmek için iyi beslenilmelidir. Bunlara rağmen çıktıysa soğuk kompresler uygulanabilir, dezenfektan, antibiyotikli krem solüsyonlar uygulanabilir. Asiklovir, uçuk tedavisinde kullanılır.
Tekrar edici enfeksiyonlar değil ama ilk şiddetli enfeksiyonda iz olabilir. Hastalık sonrası oluşacak izler lazer tedavisi ile giderilebilir.
Yusuf Enes YILDIZ
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM