Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’dan, Bezmi Alem Üniversitesi bünyesinde kurulacak Türkiye’nin ilk ve tek Fitoterapi (bitkilerle tedavi) Merkezi’ne destek geldi.
Geçmişte Bezmi Alem Vakıf Gureba Hastanesi'nin fırını olarak hizmet veren bina, İstanbul Kalkınma Ajansı'nın 1 milyon 361 bin TL'lik desteğiyle kurulan Türkiye'nin ilk ve tek Fitoterapi Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne ev sahipliği yapacak. Bezmi Alem Üniversitesi'nin akademik yılı açılış töreninde merkez hakkında bilgi alan First Lady Emine Erdoğan, merkezle ilgili çalışmalara destek sözü verdi.
Fitoterapi Merkezi Başkanı Prof. Dr. Murat Kartal, 4 ay sonra hizmete girecek merkezde bilimsel yöntemlerle bitkisel ilaçların üretileceğini, ayrıca ilaç sektörüyle bu alanda ortak çalışmalar yapılacağını belirtti.
93 MİLYAR DOLARLIK PAZAR
27 Ekim'de yürürlüğe giren Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği'nin bir başlığının da fitoterapi olduğunu belirten Kartal, dünyada bitkisel ilaçların yükselen bir trend yakaladığını, 2015 yılında bu pazarın 93 milyar dolara ulaşacağını açıkladı.
Bitkisel ilaçların özellikle Alzheimer, yanık tedavisinde ve sakinleştirici olarak kullanıldığını belirten Kartal, 2015 yılı sonuna kadar en az 2 yeni bitkisel ilacç için Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsat almayı hedeflediklerini söyledi.
Kartal, şöyle devam etti:
"Türkiye'de 12 bin çeşit bitki yetişiyor. Bunların 3 bin 600'ü sadece bizim ülkemizde var. Bütün Avrupa'da 11 bin çeşit bitki var. Ancak bu kaynağı doğru kullanmıyoruz. Kuşburnunu, Tokat ve Gümüşhane'de bir yabancı firma topluyor. Daha sonra bunun tohumlarını, tüylerine çıkartıyor ve Türkiye'de kuşburnu çayı üreten firmalara satıyor. 2023 hedeflerinden biri de ilaç sektöründe dışa bağımlılığı azaltmak. Türkiye, bitkisel hammadde ve bitkisel ilaç üretiminde bir numara olabilir."
ÇİFTÇİLERLE İŞBİRLİĞİ
Fitoterapi Merkezi'nde tarım uzmanları ve çiftçilerle işbirliği yapacaklarını belirten Kartal, Türkiye'nin çeşitli bölgelerindeki çiftçileri, ekinezya, tıbbi nane, adaçayı, ıhlamur, anason, kantaron, kekik, tıbbi papatya yetiştirmeleri için destekleyeceklerini söyledi.
Piyasada 'şifalı bitkiler' adı altında satışı yapılan ürünler konusunda vatandaşları uyaran Kartal, "Fitoterapi, bilimsel metotlarla bitkilerle tedavi demek. Aktardan bitkileri alıp kullanmak modern fitoterapi değil. Kullandığımız bitkilerin içeriğini bilmemiz ve onun tedavi edici etkinliği içerip içermediğini tespit etmemiz gerekir. Bir bitki kullanılırken bütün kalitesi ölçülüyor. En son teknoloji cihazlarla birtakım analizler yapılıyor" dedi.
HALKI KANDIRANLAR VAR
Halkı bilinçlendirmek için çeşitli seminerler de yapacaklarını kaydeden Kartal, "Halkı kandıran insanlar, birtakım karışımlar yapıyor. Bunların hiçbir analizi yok. Bir kısmının ne Tarım Bakanlığı ne Sağlık Bakanlığı'ndan izinleri yok. Çaresiz insanlara bir tutam bitkiyi binlerce liraya satabiliyorlar. Fitoterapi Merkezi'nin bir amacı da bu insanlara karşı halkı bilinçlendirmek. Bu tip insanların tezgahına düşürmemeyi görev edindik. " dedi.
Bezmi Alem markasıyla bitkisel ilaç ve ürünler ortaya koyacaklarını belirten Kartal, merkezdi bitkisel hammadde, bitkisel ilacın yanı sıra, bitkisel diş macunu, bitkisel öksürük şurubu, bitkisel yara merhemi de üretmeyi planladıklarını söyledi.
Fitoterapi merkezinde, doktor, diş hekimi ve eczacılara 200 saatlik teorik ve pratik eğitim verilecek. Merkezde, bilimsel yöntemlerle bitkisel ilaçlar üretilecek.
Kaynak: Hasan AY