Aromaterapi Türkiye’de çok fazla uygulanamayan bir tedavi yöntemi olarak göze çarpıyor. Bu sorunun çözümü sizce nasıl olacaktır?
Her şey eğitimle başlıyor. Eczacı konuyu anlayacak, bilecek ki hastasına aktarabilsin. Aromaterapi kokulu bitkilerin yağları ile tedavidir. Esansiyel yağlar birçok açıdan ilaçlara benzemektedir. Etkileri yüksektir. Ancak ilaçtan farklı olarak yan etki profili düşüktür. Kaliteli bir aromatik yağ doğru uygulandığında etki görülecektir. Kısacası bu uygulanabilirliği yaygınlaştırmak adına yapılacak en önemli şey, eczacının bu konuda bilinçlendirilmesi olacaktır.
Aromatik yağların Türkiye’de üretilmiyor olmasının esas sebebi sizce nedir?
Türkiye’de organik tarımla ilgili bitkiyi üretecek, organik koşullarda distile edilecek, yüksek standartlarla analiz edilecek bir kuruluş yok. Uçucu yağ damıtma sonucu elde edilir ve damıtma süreci çok önemlidir. Öncesi ve sonrasıyla itina gerekmektedir. Bu aşama uçucu yağın kalitesini belirler. İşte tam da bununla ciddi anlamda uğraşan birisi yok. Piyasada organik sertifikalı hammadde bulmak zor. Hammadde bulunsa dahi yağını uygun yöntemle elde edip, yüksek standarttaki kalite laboratuarlarında inceleyip, doğru ambalajlamayı başaran bir firma henüz mevcut değildir.
Organik kozmetik ürünlerin diğer kozmetik ürünlere olan üstünlüğü nedir?
Organik ürünler üretilirken hammadde temininden başlayıp, depolanması, ürünün üretim süreci, ilgili makineleri temizlemekte kullanılan deterjanın organik olup olmadığı, ambalajlarınızın çevre dostu olup olmadığı ve etiketinizin müşteriyi doğru bilgilendirip bilgilendirmediği önem arz etmektedir. Kullanılan koruyucuların doğal olması aynı şekilde önemlidir. Bu ürünlerde hiçbir GDO’lu katkı maddesi bulunmaz. Sentetik koku ve renklendirici içermezler.
Bir ürünün organik olup olmadığı nereden anlaşılır?
Organik olduğunu iddia eden her ürün sertifika ibraz etmek zorundadır. Bu sertifikanın güvenilir bir kurumdan alınmış olması ve her sene güncellenmiş olması gereklidir. Kişi eczacısından bu sertifikayı sorgulayabilir.
İnsanların bitkilerle yapılan tedavi ve terapilere inancının düşük olmasının genel sebebi sizce nedir?
Aromaterapötik bir yağ aslında ilaçtan daha fazla etkili olabilir. Aynı şekilde fazlası da daha zararlı olabilir. Bizim Florame olarak bütün ürünlerimiz Sağlık Bakanlığı onaylıdır. Aktarlarda satılan yağların birçoğu sentetiktir. Ayçiçeği yağına ilave edilmiş gül esansı gülyağı olarak satılır. Hiç biri organik tarımla elde edilmiş değildir. Eğer kullanılan bir ürün etkili olmuyorsa kullanılan ürün kriterlere uygun değildir. Yahut bünye ile alakalı bir problem vardır. Zira bir ilaç bir kişide çok faydalı olurken diğerinde etki göstermeyebilir. Ancak doğru dozda doğru ürün kullanılırsa etki görme ihtimali kuvvetlidir.
Röportaj: Ayşe Esra GÜLER
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM