Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Feryal Gün Soysal, sünnetin cerrahi bir işlem olduğunu ve uzman hekimler tarafından yapılması gerektiğini belirterek, "Sünnet sırasında gereken dikkat ve sterilizasyonun sağlanmadığı durumlarda organ kaybına varan çok ciddi komplikasyonlarla karşılaşılabilir" dedi.
Soysal, yaptığı açıklamada, özellikle yaz aylarında tercih edilen sünnetin, çocuğun psikolojik gelişimi de göz önünde bulundurularak yapılması gerektiğini söyledi.
Sünnet için en uygun zamanın 2 yaş öncesi ya da 6 yaş sonrası olduğunu anlatan Soysal, günümüzde birçok ailenin yenidoğan sünnetini de tercih ettiğini anlattı.
Soysal, yenidoğan sünneti sonrasında yara iyileşmesinin hızlı olduğunu ve bunun da işlemi konforlu hale getirdiğini vurgulayarak, "Bebeğin bezli olması da bakımı kolaylaştırmaktadır. Ağrı dindirme ihtiyaçları da diğer yaş gruplarına göre anlamlı olabilecek düzeyde azdır" değerlendirmesinde bulundu.
"2-6 yaş arası çocuklarda genel anestezi tercih edilmeli"
Soysal, bazı inanışların tersine yenidoğanların da operasyon sırasında ağrı duyabileceğini söyledi. Bu nedenle operasyondan yaklaşık yarım saat önce sünnet derisine uyuşturucu krem sürüldüğünü aktaran Soysal, şöyle devam etti:
"Ameliyathaneye aldığımız bebeğe bölge temizliğini yaptıktan ve steril ortamda sünnet bölgesini örtükten sonra uyuşturucu iğne yapılır. Böylece işlem sırasında en ufak bir ağrı duymaz. İşlemini tamamladıktan sonra sünnet bölgesine sadece antibiyotikli krem içeren bir gazlı bez örtüyoruz."
Prof. Dr. Soysal, son yıllarda yapılan çalışmalarda özellikle yenidoğanlarda sünnet sonrası krem kullanılmamasının idrar kanalı darlığına neden olduğunun görüldüğünü, bu nedenle yaklaşık bir hafta boyunca kullanılacak medikal destekleyici verildiğini belirtti.
Genelde bir yaş altı bebeklerde operasyon için lokal anestezi uygulandığını dile getiren Soysal, enfeksiyon gibi özellikle acil cerrahi endikasyonu olan 2-6 yaş arası grupta genel anestezinin tercih edildiğini söyledi.
"Çocukta kanama bozukluğu varsa"
Soysal, sünnetin cerrahi bir işlem olduğu göz önünde bulundurulduğunda, çocuğun herhangi bir tedirginlik ve kaygı duymaması açısından genel anestezinin her zaman daha konforlu bir yöntem olduğunu vurguladı. Sünnetin uzman kişilerce yapılması gerektiğine dikkati çeken Soysal, şunları anlattı:
"Sünnet kesinlikle cerrahi bir işlemdir ve mutlaka cerrahi eğitim almış, uzman hekimler tarafından yapılmalıdır. Sünnet sırasında gereken dikkat ve sterilizasyonun sağlanmadığı durumlarda organ kaybına varan çok ciddi komplikasyonlarla karşılaşılabilinir. Ayrıca eğer çocukta hemofili gibi bir kanama bozukluğu varsa oluşabilecek tüm sorunlara karşı gerekli medikal önlemler alınmadan sünnet yapılmamalıdır. Yine sünnet bölgesinde halk arasında 'Peygamber sünneti' olarak bilinen 'Hipospadiyas' gibi doğuştan gelen anomaliler varsa gerekli düzeltici operasyonların ardından ya da o operasyon sırasında sünnet yapılmalıdır."
Soysal, operasyonun ardından erken dönem büyük çocuklarda, idrar tutma, idrar yaparken yanma, sünnet bölgesinde kabuklanma gibi şikayetler olabileceğini ifade ederek, "Bu sorunlar da 1-2 gün içerisinde geçer. Çocuğun erken mobilizasyonu açısından piyasada satılan sünnet külotları faydalı olabilir. Ayrıca operasyon sonrası 3 ve 4. günlerde ılık duş alınması da yaranın iyileşmesini hızlandırır" ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM