SGK Başkanı Fatih Acar, 14 Mart 2012 tarihinde CNBC-E’de “Finans Cafe” programının canlı yayın konuğu oldu. GaziÜniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Kılıç’ın da katıldığıprogramda Kurum Başkanı Acar, gündemdeki pek çok konu hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Acar: Türkiye Çok Önemli ve Büyük Bir SosyalGüvenlik Reformu Gerçekleştirdi
Sosyal Güvenlik Reformunun geldiği son noktayı değerlendiren Acar, Türkiye’nin çok önemli ve büyük bir Reformu gerçekleştirdiğini söyledi. Reforma neden ihtiyaç duyulduğu konusunda da bilgi veren Başkan Acar, Türkiye açısından reformun yapılmasının gerekli olduğunu, sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemine ulaşabilmek, aktif pasif dengesini sağlayabilmek, sosyal güvenliksisteminde norm ve standart birliği oluşturabilmek için bu reformun gerçekleştirildiğini söyledi.
Acar, geçmiş yıllarda 38-43 yaşlarındaki kadın ve erkek sigortalılarının emekli olduğu bu sistemi Türkiye’nin kaldırmasının mümkün olamayacağını kaydetti. 4 çalışanın 1 pasif çalışmayana bakması gerekirken Türkiye’de bu oranın 1.9 olduğu hatırlatan Acar, bu oranın da yeterli olmadığını ve mutlaka artırılması gerektiğini ifade etti.
Acar: Kurum Olarak Kemer Sıkma Politikası Uygulamadık
Kurumsallaşma adına önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini ve bu anlamda ciddi mesafeler kat ettiklerini dile getiren Acar, yaklaşık 26 bin kurum çalışanıyla beraber ciddi işlere imza atıldığınadikkati çekti.
Reformla beraber Kurum olarak kemer sıkma politikası uygulamadıklarını ifade eden Acar, uzun vadede sistemi sürdürülebilir hale getirmek için var güçleriyle çalıştıklarını kaydetti.
Acar: Acile Giden Hastalardan İster Devlet Hastanesi Olsun İsterse Üniversite ya da ÖzelHastane Olsun Ücret Talep Edilemez
Acile giden hastalardan ister devlet hastanesi olsun isterse üniversite ya da özel hastane olsun ücret talep edilemeyeceğini hatırlatan Başkan Acar, ancak hiç para vermemek adına bazı vatandaşların bunu suistimal ettiklerini söyledi. Bunun için de tedbir aldıklarını belirten Fatih Acar, acillerde yeşil alan oluşturduklarını ve durumu acil olmayan hastalardan ücret alınacağını, böylece gerçekten durumu kritik olan hastaların da mağdur olmayacağını ifade etti.
Acar: Sözleşmede Özel Hastaneler ve Vatandaşlar Lehine Önemli Değişiklikler Yapıldı
Özel sağlık hizmet sunucuları ile yapılan yeni sözleşmede hem özel hastaneler hem de vatandaşlar lehine değişiklikler yaptıklarını belirten Kurum Başkanı Acar, yeni dönemde Sağlık Uygulama Tebliğine ve Kurumun belirlediği kurallara uymayan sadece hastane değil doktorun da bu konuda sorumlu tutulacağını ve ceza verileceğini söyledi. Tahkim uygulamasının hayata geçirildiğini ve hastanelere uygulanan cezaların 12 taksitle ödenebileceğini ifade eden Kurum Başkanı Acar, aynı zamanda özel hastanelerin %70 oranında aldığı farkın %90’a yükseltileceğini belirtti. Kurum Başkanı Acar, özellikle büyük şehirlerde artan maliyetler nedeniyle sıkıntı yaşayan özel hastanelerin bu sayede sorunlarının giderilmiş olacağını belirtti.
Acar: Muayenede Hasta Başına En Az 10 Dakika Ayrılacak
10 yıl önce muayene ortalaması 2 ve sağlık harcamaları 10 Milyar TL iken bugün muayene ortalamasının 8’e sağlık harcamalarının ise 45 Milyar TL’ye yükseldiğini ifade eden Acar, ancak bunun sağlık harcamalarının kısılması gerektiği anlamına gelemeyeceğini söyledi. Vatandaşlar açısından bakıldığında da sağlık alanında önemli düzenlemeler yapıldığını hatırlatan Başkan Acar, bu sayede vatandaşın hastaneye gittiğinde ne kadar fark ödediğini ve ne kadarını SGK’nın karşıladığını öğrenebileceğini kaydetti. Kurum Başkanı Acar, hastanenin 100 TL üzerinde olan tutarlarda bilgiyi gösteren bir belgeyi hastaya vermek zorunda olacağını belirtti. Doktorların 1 saat içinde en fazla 6 hastaya bakabileceğini dile getiren Kurum Başkanı Acar, muayenede hasta başına en az 10 dakika süre ayrılacağına işaret etti.
Acar: Türkiye’de Emekli Aylıklarına Ödenen Rakam Satın Alma Gücü Açısından Bakıldığında Fransa, İngiltere gibi Ülkelerden Daha Fazla
700 bine yakın üyesi olan Türkiye Emekliler Derneği yetkililerinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanını ziyaret ederek İntibak Yasası nedeniyle teşekkür ettiğini ifade eden Acar, İntibak Yasasının gerçekten çok önemli bir düzenleme olduğunu söyledi. Türkiye’de emekli aylıklarına ödenen rakamın satın alma gücü açısından bakıldığında Fransa, İngiltere gibi gelişmiş ülkelerden daha fazla olduğunu belirten SGK Başkanı, “Bu demek değildir ki emekli aylıklarımız çok fazla, bunu artırmayalım. Emeklilerimize daha iyi imkanlar sunmak istiyoruz. Ama şu da unutulmamalı ki emeklilerimizin, gayri safi mili hasıladan 10 yıl önce aldıkları pay 4,1 iken bugün aldıkları pay 7,2’ye yükselmiş durumda. Maaşlarda ciddi anlamda reel artışlar yapıldı. Dünya ülkelerinde emekli maaşlarının minimum düzeyi ile ilgili ISSA’nın yaptığı bir araştırma var. Örneğin Türkiye’de yıllık 8564 Dolar iken İngiltere’de 7704 Dolar ve Fransa’da 7972 Dolar. Tabi ki yeterli değil.” dedi.
Önümüzdeki süreçte imkanlar ve gelirler arttıkça emeklilere bu gelirlerden çok daha fazla pay verme imkanına sahip olacaklarını belirten Başkan Acar, bugün gelinen noktada aylıkların ekonominin diğer parametreleriyle de uyumlu olmasının unutulmaması gerektiğini söyledi.
2000 yılı öncesinde emekli olanlar arasında ciddi adaletsizliğin olduğuna işaret eden Acar, “3600 gün, 5000 gün ya da 9000 gün prim ödeyenler 869 TL aylık alıyorlar. Bu ciddi bir haksızlıktır. Bunları denk hale getirmeye çalıştık. İntibak Yasası ile 1 milyon 913 bin kişi 10 ile 330 TL arasında ilave bir artıştan faydalanacak.” diye konuştu.
Acar: Yapılan Gelir Testi Sonuçlarına Göre 3 Milyon 26 Bin Kişinin Primini Devlet Ödeyecek
Gelir testi ile ilgili yürütülen çalışmalar hakkında da kısa bir değerlendirme yapan Başkan Fatih Acar, 1 Ocak 2012 tarihi itibari ile herkesin genel sağlık sigortası kapsamına alındığı bir döneme girildiğini belirtti. Vatandaşların vize süresinin dolduğu tarihten itibaren bir ay içerisinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına giderek gelir testi yaptırmaları gerektiğini belirten Acar, gelir testi yaptırma süresi konusunda yanlış bir algı oluştuğunu ifade ederek, “ Kamuoyunda 9 milyon 100 bin yeşil kart sahibi vatandaşın hemen gelir testi yaptırması gerekiyormuş gibi bir değerlendirme oluştu. Oysaki bu doğru değil. Vize tarihinin esas alınması gerekiyor.” dedi. Bugün gelinen noktada 4 milyon 414 bin kişinin gelir testini yaptırdığını belirten Acar, “Yeşil kart hak sahibi olabilmek için gelirin asgari ücretin üçte birinden az olması gerekiyor. Yapılan gelir testi sonuçlarına göre 3 milyon 26 bin kişinin primini devlet ödeyecek. 1 milyon 239 bin kişi 35 TL, 149 bin 684 kişi 106 TL, 32 bin 632 kişi ise 231 TL prim ödeyecek.” şeklinde konuştu.
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM