Göz hekimleri, sinsi hastalık olarak tanımladıkları glokomda (göz tansiyonu) erken tanının önemine dikkat çekiyor. Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokomun 40 yaş üstü kişilerde daha yaygın görüldüğünü belirten Op. Dr. Murat Çağlayan, erken tanının körlüğü önlediğini söyledi.
Göz hekimleri, sinsi hastalık olarak tanımladıkları glokomda (göz tansiyonu) erken tanının önemine dikkat çekiyor. Glokomun körlüğe neden olabileceğini belirten Op. Dr. Murat Çağlayan, erken tanının tedavi sürecini çok olumlu etkilediğini söyledi.
Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokomun çoğunlukla 40 yaş üstü kişilerde yaygın olduğunu hatırlatan Op. Dr. Çağlayan, “Sessiz, sinsi ve tehlikeli bir hastalık olan glokomda, tedavisi şansını artırmak için 40 yaş üstü kişilerin yılda bir, göz tansiyonu olan kişilerin ise 6 ayda bir göz kontrolünden geçmeleri gerekir" dedi.
"HASTALIK SİNSİ, AĞRI YAPMIYOR"
Glokomun çoğunlukla ileri yaşlarda ortaya çıkmasına rağmen her yaşta görülebildiğine değinen Op. Dr. Murat Çağlayan, “Hastalık, sinsi ve sessiz ilerlediği için hasta herhangi bir ağrı veya sızı hissetmez. Göz tansiyonu olup olmadığını anlamanın tek yolu, rutin göz muayenesinin yanı sıra gerekli testleri yaptırmaktır" diye konuştu.
Hastalığın tanısında göz tansiyonu ölçümünün tek başına yeterli olmayacağını ifade eden Çağlayan, göz tansiyonu ölçümüyle birlikte hastaya mutlaka görme alanı ve görme siniri tetkikleri de yapılması gerektiğini, çünkü bu tetkiklerin hastalığın ilerleme hızının saptanmasında da önemli rol oynadığını vurguladı.
Günümüzde glokom tedavisinde kullanılan yöntemler hakkında da bilgi veren Op. Dr. Murat Çağlayan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Son yıllarda damlalara alternatif olarak tedavi seçeneğine lazer (SLT) de eklendi. Damlaların yetersiz kaldığı veya alerji yaptığı durumların yanında, artık ilk seçenek olarak da lazeri kullanmaktayız."
Kaynak: IHA
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM