Boyu 100-150 cm varmaktadır. Yaprakları sarıdır. Meyveleri ise kırmızı renklidir.
İsmi Senaü mekki yani Mekke senası anlamından kullanılmış halk ise buna sinameki demiştir. Tıb hekimleri daha etkili olmasından dolayı Mekke bölgesinde yetişen sinameki yi tercih etmişlerdir.
Çok fazla türü olmasına rağmen C.angustifolia, C.acutifolia adlı iki bitki kullanılmıştır. Yalancı sinameki (Colutea arborescens) ise yaprakları müshil etkili olmalarına rağmen meyveleri zehirlidir. Bundan dolayı kullanılmamaktadır.
Sinameki müshil etkili olarak kullanılmaktadır. Konstipasyon (kabızlık) sorunu yaşayanlarda önerilmektedir. Sinameki içinde bulunan sennazit adlı madde gastrointestinal de bulunan kasları uyararak peristaltizmin artmasını sağlar buda rahat bir boşaltım sağlar.
Kabızlık eğer kısa süreli ve geçici bir problemden kaynaklanıyorsa olumlu sonuç verir. Fakat kronik ise sinameki tedavi etmez sadece kullanıldığı zamanlarda müshil etkili olarak boşaltımı kolaylaştırır.
Uzun süre kullanılırsa, sindirim tembelliği oluşabilir, barsak mukozasını tahriş edebilir, ilaç emilimini etkileyebilir. Hamilelerde kullanılmamalıdır. Çünkü düşük yapma riski içeren maddeler bulunmaktadır. 9 yaşından küçük çocuklarda da kullanılmamalıdır.
Sinameki saç uzatmada, saç derisi bakımında da kullanılmaktadır. Kalbi kuvvetlendirmede de kullanılmaktadır.
Kurutulmuş tozunu kullanmaktansa çay olarak kullanmak daha iyidir. Tahriş etkisini ve tadını maskelemek için bal, rezene tarzı maddelerle beraber alınması önerilir.
Muhammed Harun BAYRAM
İVEK © 2016 / Sitemizdeki yazı, resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.
İLETİŞİM